НЕУСАГЛАШЕНИМ радовима, који подразумевају асфалтирање, потом поновно раскопавање због замене цеви или неке друге интервенције, убудуће ће се стати на пут. Одборници Скупштине града на седници у уторак, која је, упркос 35 тачака дневног реда, протекла прилично мирно и брзо, усвојили су и Одлуку о заштити општинских путева и улица на територији Београда, којом ће овај проблем бити решен. Дугогодишња бољка главног града - одржавање подземних пролаза, регулисаће се усвојеним коначним Нацртом о јавно-приватном партнерству.


Одлуком која се тиче радова на престоничким улицама прецизно се прописује шта се подразумева под "раскопавањем", ко може да поднесе захтев и коме, са тачно наведеним условима за добијање сагласности од ЈП "Путеви Београда" и Секретаријата за саобраћај.


- Прекинуће се са праксом да Град уложи у реконструкцију улице, а да се после неколико недеља све то раскопа, јер се неко предузеће "сетило" да треба да спроведе "хитне радове" - рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. - Одлука предвиђа да у случајевима када су пут и улица изграђени или обновљени није дозвољено раскопавање у року од две године, једино у случајевима хаварије. У супротном, предузећа ће бити санкционисана. Такође, сва предузећа која управљају линијским инфраструктурним инсталацијама, мораће да управљачу пута доставе годишње планове рада до 1. октобра, за наредну годину.


МИНИБУС И ФАСАДЕ ОДБОРНИЦИ су усвојили и коначни нацрт анекса уговора о јавно-приватном партнерству за минибус линије, којима ће бити пооштрене контроле ових превозника. Измењена одлука о постављању башта проширена је на зону успореног саобраћаја. Осим што ће уметничка дела из Народног музеја красити грађевинске засторе, инвеститори који зидају или обнављају у оквиру културних целина мораће да на фасади имају рељеф или скулптуру.


Подземне пролазе на седам локација у Београду, који никада нису реконструисани, фирма Digital printing center ће средити и одржавати у наредних 25 година, што су аминовали градски одборници.


Планови детаљне регулације о којима је било речи на почетку седнице, инспирисали су и представнике дела опозиције који су пре почетка заседања имали замерке на план уређења дела Чукарице.


- ПДР уређења Сунчане долине на Бановом брду, и Пожешке улице и Маршала Толбухина, урађен је у складу са Планом генералне регулације по којем је тај део града био предвиђен за изградњу стамбених објеката - образложио је главни градски урбаниста Марко Стојчић.


Иако се у сали, током прилично усаглашене седнице, није чуо глас опозиције, шеф одборничке групе СзС Никола Јовановић испред Скупштине рекао је да је "дневни ред седнице потврда намере градске власти да сваки педаљ јавних зелених површина преда инвеститорима како би им повећала профит".


Прочитајте и: Rupa na putu u Železniku već četiri meseca pravi probleme i niko neće da je zakrpi: A onda su u nju upali policajci (FOTO)


* ДОГОВОР Стојчић, Весић и НикодијевићГРАД ДОБИЈА ПЕТ НОВИХ СПОМЕНИКА


ПЛАТО испред Спомен - гробља ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици красиће споменик "Вечна ватра", одлучили су одборници. Архитектонска композиција посвећена борби за слободу српског и руског народа биће постављена на иницијативу Руског дома.

Своје обележје, непосредно уз зграду Градске управе у Улици 27. марта добиће и књижевник, публициста и ТВ новинар Раша Попов, а на Шумадијском тргу испред здања ГО Чукарица поставиће се монумент у част Матије Бана, по којем је овај део града добио име.

Највећи парк у Миријеву понеће име по Теодору Јанковићу Миријевском, првом српском педагогу који је много допринео у реформи школства.

Иницијатива да српском балетском уметнику светске славе Милораду Мишковићу буде додељено спомен-обележје у престоници, коначно ће бити реализована и то на Обилићевом венцу, поред зграде Танјуг.