ЕМИСИЈА микрочестица (ПМ10) које доприносе загађењу ваздуха у престоници у 2019. години мања је за 9,73 тона по години у односу на 2011. Ово је саопштио секретар за јавни превоз Јовица Васиљевић, наводећи да је ово резултат чињенице да је ГСП "Београд" од 2014. до 2019. обновио свој возни парк са 338 нових аутобуса.

Васиљевић је учествовао на манифестацији "Дани енергетике и инвестиција" која се одржава у Новом Саду, на панелу "Електрична возила - урбана мобилност". Представљајући план мера за смањење аерозагађења у Београду за период 2020-2024. године, секретар је констатовао да на подручју Београда дневно саобраћа 1.619 возила са укупно 28.816 полазака и дневном километражом од око 436.000 километара.

- Са укупно 514 линија, ниску емисију гасова остварује 79,4 одсто возила. Од укупног броја аутобуса ГСП "Београд" који су свакодневно у експлоатацији, возила са "евро 5" и "евро 6" стандардом чине 83 одсто укупног броја аутобуса на раду. У наредних пет година, донећемо стратегију развоја јавног линијског превоза путника - појаснио је Васиљевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Туча младића у Земуну, севали пајсери и ножеви у играоници: Један повређен, превезен у болницу


На скупу је приказана и презентација ЈКП "ГСП Београд" под називом "Примена аутобуса на потпуно електрични погон и даљи правци увођења еколошки прихватљивих возила у Београду". Наводи се да се током 2020. године очекује набавка још 15 електричних аутобуса, као и масовнија примена аутобуса на метан. До 2021. године планирана је набавка 200 оваквих аутобуса, са тенденцијом да до 2024. та возила замене аутобусе на дизел-погон.


ШИРЕЊЕ ТРАМВАЈСКЕ МРЕЖЕ

СЕКРЕТАР за јавни превоз казао је и да очекује да ће план генералне регулације за шинске системе бити усвојен до јесени.

- Активно учествујемо у томе заједно са ГСП "Београд", ЈКП "Метро и БГ воз", као и са Саобраћајним факултетом. Дали смо заједнички предлог за даље ширење мреже трамвајских линија у Београду, јер желимо да је ширимо у смислу масовног опслуживања путника, али и заштите животне средине - истакао је Васиљевић.