ДУГООЧЕКИВАНА реконструкција зграде Команде ратног ваздухопловства у земунској Главној улици требало би да почне следеће године. Пројектна документација за санацију запуштеног и оштећеног здања које је бомбардовано за време НАТО агресије биће завршена до краја ове, а радови ће почети на пролеће 2021. године.

Како су нам рекли У Заводу за заштиту споменика културе Београда, на предлог Града и заменика градоначелника Горана Весића, летос је покренута иницијатива за обнову објекта који је саграђен 1935. године, по идеји архитекте Драгише Брашована.

Конципирана је у стилу југословенске модерне између два светска рата, са изразитом архитектонско-урбанистичком и културно-историјском вредношћу. Грађена је са основом у облику четвороугла, са унутрашњим двориштем и предбаштом. Зграда има четири спрата, а кула седам.

- Пројектна документација ради се у две фазе - кажу стручњаци Завода. - У првој фази, биће израђен Елаборат процене стања конструкције и пројекта санације зграде Команде ваздухопловства, док ће Пројекат реконструкције, рестаурације и конзервације овог споменика културе бити у оквиру друге фазе. Инвестициона вредност радова биће позната после израде комплетне пројектне документације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Туча младића у Земуну, севали пајсери и ножеви у играоници: Један повређен, превезен у болницу


Током бомбардовања 1999. године, зграда Команде ваздухопловства погођена је у средишњи бочни део објекта из Главне улице и у делу куле са дворишне стране.

У Заводу кажу да је објекат делимично реконструисан у периоду од 2000. до 2001. године у делу погођеног бочног крила, док је кула и део уз њу оштећен и данас.

Иначе, ово здање дуго је било једно од највећих у Земуну, а и данас представља један од најдоминантнијих објеката у старом језгру ове општине.


И ФАСАДА ЧЕКА МАЈСТОРЕ

КАКО је летос најавио Горан Весић, Град ће финансирати израду пројекта реконструкције, после чега би Влада Србије требало да обезбеди средства за обнову ове велелепне зграде. Такође, тада је најављено да ће до Сретења ове године бити обновљена фасада на згради Команде ратног ваздухопловства, али то се није догодило.