УКУПНО 52 младих стручњака биће укључено у велики пројекат изградње Линијског парка који ће се простирати од Бетон хале до Панчевачког моста. Тимови пројактаната, од којих ће сваки бити задужен за једну од десет целина, и који ће бити спојени у својеврсни мозаик, представљени су јуче у Дому омладине.


Иако је Град Београд био у преговорима са архитектама ангажованим на изградњи чувеног парка на Менхетну, престонички челници одлучили су да прилику дају младим стручњацима.


- Успели смо да изнедримо нове људе и добили смо квалитетна решења за овај пројекат - поносно је истакао главни градски урбаниста Марко Стојчић.


По задатим целинама, архитекте победничких тимова имаће три месеца да ураде идејно решење. Њиховим радом координираће Град Београд, заједно са невладиним организацијама, Архитектонским факултетом и другим институцијама. План детаљне регулације тренутно ради Урбанистички завод и 40 одсто посла је завршено.


- Очекује се да ће тај план Скупштина града усвојити крајем лета, након чега следи обезбеђивање средстава за изградњу Линијског парка, у потезу од 4,6 километара, која би требало да почне следеће године - најавио је Стојчић.


Према првим проценама, очекује се да ће градња трајати око две године. Тако ће Београд добити "линијска плућа" Старог града и Палилуле. Пројекат ће коштати између 40 и 50 милиона евра, а половина средстава биће прикупљена из различитих донација.Стручњаци одабрани за рад на пројекту

- Ове године урадићемо пројектну и планску документацију и мањи део саме изградње. То ће више бити пробни део, који би требало да покаже како ће финално да изгледа. У реализацији пројекта пробаћемо и нови интегративни систем који подразумева учешће свих струка, узгајање зеленила које ће и обарати температуру у граду и радити на побољшању квалитета ваздуха, правити сенке, како би се обезбедили бољи услови за пешачење и бициклирање. Овај модел поставиће нове стандарде у извођењу радова и приступу таквим локацијама - рекао је Стојчић за "Новости".


ИНСПИРАЦИЈА - ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА


ДУЊА Недељковић, Дијана Савановић, Предраг Игњатовић и др Даница Стојиљковић, чине један од десет одабраних тимова. Инспирација за њихово идејно решење била је одбрана од загађења ваздуха, а пројектом су предвидели и више зеленила, за које сматрају да недостају граду.