МУРАЛИ красе фасаде многих зграда у Београду, и те слике су унеле боје и живот у многе тмурне и сиве делове града. Нашој редакцији јавили су се читаоци и пожалили како им сметају графити на којима су приказане личности с криминалном прошлошћу.

Како су нам рекли у градској управи, мурали не могу да освану тек тако на зградама, јер је потребно испоштовати поједине законске оквире или договоре са заједницом станара.

Секретаријат за културу сарађује са уметницима, а у септембру 2015. године основана је и Комисија за разматрање уметничких предлога за осликавање мурала у граду.

- Мурали могу бити осликани на иницијативу Града или самог уметника. Град је, на пример, иницирао осликавање у Улици Проте Матеје - рекли су нам у овом секретаријату.

- Предлог стиже на нашу адресу и потом га Комисија разматра. У захтеву се наводе локација и изглед мурала, а потом чланови комисије одлучују да ли ће дати сагласност.

Да би дело било реализовано, потребна је и сагласност скупштине станара зграде на којој је планирано осликавање, али и дозвола Секретаријата за комунално-стамбене послове.

Како нам је речено, Београђанима познати Пијаниста је своја уметничка дела стварао у договору са скупштином станара зграде коју је осликавао. Његови радови освежили су многе фасаде и јавне површине широм престонице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Проширује се пруга за шинска возила на Новом Београду: ТРАМВАЈЕМ у блокове 66А и 67А


Стамбеној заједници зграде, скупштини и управнику поверени су послови управљања стамбеном јединицом, а они могу да је одржавају на начин на који они то желе.

- Закон обавезује стамбену заједницу, која има статус правног лица, да донесе одлуку којом дозвољава исцртавање мурала на деловима фасаде, и за то је потребна већина гласова - рекли су нам у Секретаријату за комуналне и стамбене послове.

Осим мурала, у Београду се свакодневно појављује и све већи број графита који нарушавају изглед града, али и фасада.

Комунални милиционари могу да санкционишу нарушавање фасада у складу са Одлуком о комуналном реду, рекли су нам у Секретаријату комуналне милиције. Овом одлуком је прописано да је могуће фасаду и калкан украшавати муралом, али у складу са прописом Града.


ОБЈЕКТИ ПО ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ

- УКОЛИКО је зграда под неким степеном заштите, потребно је имати и мишљење Градског завода или Републичког завода за заштиту споменика. Од овог правила постоје изузеци, попут објеката школских установа, које саме могу одобрити израду мурала на својим објектима - рекли су у Секретаријату за културу.