РЕКОНСТРУКЦИЈА Каленић пијаце, која је започета још 2016. године, очекује се да буде завршена до краја ове године. План да се изгради гаража у овом делу Врачара, у непосредној близини тржнице, сачекаће наредну годину, будући да су тренутно у игри две опције за њену локацију. Осим овог пројекта, током 2020. биће завршена и пројектна документација за обнову још две пијаце - Скадарлије или популарног "Бајлонија" и тржнице на Бановом брду.

Како за "Новости" открива градски урбаниста Марко Стојчић, при крају је пројектна документација за тржницу на Врачару.


- Идеја је да пијаца током реконструкције буде затворена у што мањем делу године - каже Стојчић. - Било је полемике око тога да ли је гаража у овом делу града неопходна, пошто највећи број посетилаца долази пешице. Извесно је да обнова почне ове године и трудићемо се да то буде завршено. Када је реч о гаражи, још се већа да ли ће она бити десно на платоу у Вишкој улици, или испод саме пијаце, али не целом површином.

И за Бајлонијеву пијацу током ове године биће комплетирана пројектна документација за обнову, да би се са првим радовима почело наредне године. Идеја је да овде буде довољан број паркинг места, и да то буде пијаца са делом отвореног простора, према Битеф театру.


Прочитајте и: Fontana, moderne klupe, zelenilo i teretana na oko 7.000 kvadrata: Stanovnici Altine konačno dobijaju PARK za rekreaciju i razonodu (FOTO)


- Једна од неуређених тржница, за коју је предвиђен исти рок као за Бајлонијеву, јесте она на Бановом брду. Овај део града нема формиран центар, па ћемо направити мали трг, који је повезан са парком, паркингом и пијацом - истиче Марко Стојчић.


Према његовим речима, идеја о малим трговима, односно мањим центрима, биће проширена и на приградске општине, у плану је да се они формирају на 20 локација. Општине ће учествовати у пројектној документацији, док ће Град финансирати радове.


САЧУВАЋЕ СТАРИ ДУХ ТРЖНИЦЕ

АРХИТЕКТОНСКИМ решењем за Каленић, како је раније било најављено, сачуваће се дух старе пијаце, али и решити нагомилани комунални проблеми и застарела технолошка решења. Крајем 2017. године, уместо 23 неусловна локала, изграђено је 28 нових, док је претходне године реновирано 30 локала из Улице Максима Горког, чиме је била завршена прва фаза реконструкције Каленић пијаце.