НАЈСТАРИЈА кућа у Београду, кафана "Бели медвед" у земунској Улици Василија Василијевића у насељу Ћуковац датира из 18. века, требало би да буде обновљена ове године. Завод за заштиту споменика културе Београда конкурисао је за добијање средстава од Министарства културе и информисања, како би овај објекат био реконструисан.

По завршетку конкурса и добијању новца, биће урађен пројекат реконструкције и рестаурације, када ће се знати колико је средстава неопходно издвојити. Данас девастирана једноспратница, представља најстарију сачувану кућу на простору старог језгра Земуна. Како наводе стручњаци из Завода, једина је сачувана из турског периода, пре 1717. године. Мењала је државе, власнике, станаре, госте и тако постала једина сачувана кућа балканске архитектуре из османлијског периода, и најстарији објекат у престоници.


- Грађена је од опеке на нагнутом терену - кажу у Заводу. - Била је двојне намене, на спрату су били станови, а у приземљу, које је окренуто ка улици, били су локали. Временом је зграда претрпела више преправки, тако да је ранија основа издужена доградњом у новом материјалу. Ове доградње су већ означене на плану из 1830. године. Ранији кровни покривач, шиндра, замењен је равним црепом.


Прочитајте и: Obeležje slavnom pesniku: Vasku Popi SPOMENIK, ali neće "sedeti" u "Poslednjoj šansi"


Кафана "Бели медвед", која је под заштитом Завода, национализована је 1948. године, а радила је све до шездесетих година прошлог века. Од тада, до данас, здање пропада, фасада је била ишарана графитима, али данас их, срећом, нема. Под зградом је ископан лагум са два крака дужине 10 и 14 метара и озидан опеком. Власници кафане користили су лагум као вински подрум, јер је унутрашња температура погодовала очувању вина. Хроничари престонице бележе да се лед са Дунава доносио зими у лагуме, који је посипан сламом да се што дуже одржи и не истопи, као замена за данашњи фрижидер.


БИЋЕ ПОНОВО КАФАНА?

ЈОШ се не зна која ће бити намена обновљеног објекта кафане "Бели медвед". Како су нам рекли из Завода, приземље здања је у власништву ЈП "Пословни центар Земун", одакле су нас упутили на Управу Града, али одговор још нисмо добили.