НА звездарској пијаци Ђерам у недељу је одржана прва "Кобасицијада", на којој је представљена понуда за истоимену манифестацију која ће се следећег викенда одржати у Турији. Иако је најављено да мајстори "неће гасити роштиљ од 8.00 до 18.00", Београђани који су на ову тржницу дошли већ после 11.00 са намером да пазаре свеже, сушене или тек куване кобасице - отишли су разочарани кући.

Наиме, четири штанда на којима су се продавале кобасице већ у подне била су празна, а мајстори су паковали роштиље и посуде у којима су донели своје ђаконије од меса.

- Донели смо две тоне кобасица и све смо продали - казали су нам момци у белим кецељама из Удружења "Кобасицијада Турија". - Ујутро је била велика навала, људи су чекали у редовима и носили су пуне кесе. Требало је да будемо овде до поподне, али немамо више меса, ни за печење ни за продају.


Они који су јуче поранили на Ђерам, пазарили су сушене кобасице за 600 динара, свеже за 400, а роштиљску за 150. Суграђани који су око подне навратили међу туријске мајсторе, нису крили незадовољство што се роштиљ "не дими" и што ће манифестација бити завршена раније.- Каква је ово превара, зар нисте рекли да ћете целог дана бити овде? - обратила се старија госпођа продавцима иза празних тезги.


Прочитајте и: "Obrok za porodicu" akcija pomoći ugroženima: Mnogo više od hrane


Уследио је одговор продаваца.


- Јесмо, рекли смо, али немамо више шта да продамо! Нисмо знали да ће бити оволика навала, не можемо ми да нахранимо цео Београд - шаљиво су јој одговорили мајстори. - Дођите раније следећег пута.
ТРАДИЦИЈА

ТРАДИЦИОНАЛНА, 36. "Кобасицијада" у Турији биће одржана у петак, суботу и недељу. Како су најавили организатори, ове године покушаће да оборе сопствени рекорд у прављењу најдуже кобасице, која би требало да буде дугачка 2.036 метара.