НЕКАДА су главно оружје у борби против вашака биле маме, баке и петролеј. Међутим, данас у Београду послују два салона који се баве професионалним требљењем малих "напасти". Све је већи број родитеља, који своју децу доводе код професионалаца, како би "спасли" дете.

Како су за "Новости" испричали власници ових локала, сезона вашака никада не пролази, а како године одмичу и они све више имају посла.

Владимир Гаћеша бави се овим послом већ седам година, а идеја се јавила када је сазнао да у земљама Запада овакви салони успешно послују. Његовим пријатељима било је смешно када им је саопштио чиме ће се бавити. Како нам је рекао, родитељи данас највише греше, јер се ослањају на шампоне и препарате, а занемарују чешљање.

- Родитељи немају толико времена да се посвете овом проблему, а изузетно је важно имати стрпљења у овој борби. Најбољи начин је механичко отклањање, и ишчешљавање косе адекватним чешљем. Потребно је редовно прегледати децу, и реаговати на време - каже Владимир.

ФАРБА НИЈЕ ЗАШТИТА ИАКО постоји заблуда да вашке "не подносе" фарбу за косу, није реткост да се појаве и у блајханој коси.
- Једном су ми у салон дошли мајка и дете, дете је имало вашке. Када сам рекла мајци да прегледам и њу, она је са сигурношћу одговорила како је пре неколико дана била код фризера и како она сигурно нема вашке. Међутим, када сам јој "прелистала" косу, разуверила сам је - испричала нам је Гордана.

Ова дечја бољка, скоро никада не јењава, већи број деце покупи вашке у летњем периоду или на рекреативним наставама.

Гордана, која има локал пет година, а већ тридесет се бави овим послом, испричала нам је да проблеми настају када родитељии прећуте да њихова деца имају "госте".

- Вашке се најбоље уклањају средствима на природној бази, а најважније је правилно "прелиставати" косу. У вртићима децу прегледају, али највећи број муштерија су основци од првог до шестог разреда - испричала нам је Гордана.

На интерној обуци, Гордана је научила како да правилно прегледа косу, у почетку је ово радила по препоруци, а потом је отворила и салон, који данас успешно послује.

УВЕК ИХ ИМА КАКО су нам рекли у Заводу за јавно здравље Београда, не постоји део године када се вашке појављују у већем броју. Оне су увек актуелне.
- Уколико их има једно или двоје деце у групи у вртићу, такви случајеви се не пријављују. Ситуација се сматра критичном када је заражен већи број деце - рекли су из Завода.

Обоје су потврдили да им најчешће у локале долазе младе маме, које се одлуче да стручним лицима препусте своју децу. Иако вашке најчешће "нападају" малишане, долазе и одрасли, али они у салоне ушетају када више не знају како да се изборе.

- Понекад се појаве и "запуштени" случајеви, а то су претежно одрасли људи, који у потпуности занемаре могућност да имају овај проблем. Нису реткост ни младе девојке, које се изузетно успаниче, када схвате да имају вашке и да им тако нешто мили по глави - испричао нам је Гаћеша.

Третмани подразумевају уклањање уз помоћ препарата и чешљања. После првог, обично је неопходно, урадити и други третман за седам до десет дана, како би се уништиле и гњиде које су остале у коси. Цена третмана зависи од стања косе, а оквирна цена је од 1.000 до 3.000 динара.