ОДБОРНИЦИ Скупштине града на следећој седници почетком марта требало би да усвоје одлуку која ће обавезати све инвеститоре да на скелама имају засторе са одштамапним уметничким делима из Народног музеја. Осим тога, Град планира да ове и наредне године више објеката прогласи споменицима културе.

Иако је раније Град почео са овом праксом - пројекције уметнина на засторима, убудуће ће се она односити на сва градилишта.

- Постигнут је договор са Народним музејом - рекао је Горан Весић, заменик градоначелника. - Сви инвеститори ће моћи да са линкова на сајту Града Београда и Народног музеја бесплатно "повуку" слике уметничких дела. Сада ће такве слике бити на свим објектима који се граде или реконструишу, а не само на онима које ради Град.

Према Весићевим најавама, новим генералним урбанистичким планом који треба да буде усвојен следеће године, јасније ће бити дефинисани објекти који су споменци културе, а Завод за заштиту споменика би убрзано требало да ради на елаборатима за њихово проглашење.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Муке житеља Кондине улице због изградње вишеспратница: Пешаци, ПРЕЂИТЕ на друго градилиште!


- Прогласићемо више објеката културним добрима него претходних 25 година заједно. На тај начин ћемо ове објекте сачувати за историју. Биће уведена нова правила када је реч о објектима који су споменици културе - навео је Весић.