Београд омиљена домаћа дестинација: Српска престоница прошле године угостила више од милион страних туриста

Ј. Су.

22. 02. 2020. у 00:15

Београд омиљена домаћа дестинација: Српска престоница прошле године угостила више од милион страних туриста

Фото П. Милошевић

Остварено 2,7 милиона ноћења. Има 112 хотела, а током 2019. године отворено чак 13

НИСУ више Београд и Србија заборављене дестинације на светској туристичкој мапи. Само је прошле године српску престоницу посетило више од милион страних туриста, а остварено је око 2,7 милиона ноћења. Београд бележи сталан раст броја гостију, а само прошле године их је било за око девет одсто више него у 2018. години.

На отварању Међународног сајма туризма, који се тренутно одржава у Београду, приказан је кратак филм о домаћој престоници. О томе шта све нуди Београд, од музеја, историјских и културних споменика, активног провода, па до богатог ноћног живота.

- Верујем да ће се број страних гостију у Београду повећавати, нарочито због тога што он има све што је потребно - живот активан 24 часа, природне лепоте, културна богатства и историјску оставштину - казао је проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда. - То ћемо све искористити да повећамо број туриста. Београд може много да понуди у пословном и конгресном туризму. Даљим развојем инфраструктуре престоница ће дати допринос и у овом сегменту туризма.

Како је објаснио проф. др Радојичић, у Београду је прошле године отворено 13 нових хотела. Тренутно их је 112, али ни то није довољно за град који све више развија туристичке потенцијале. Градоначелник је подсетио и на средњовековног путописца Ибна Батуту, који је прешао 117.000 километара, али и на његове речи о томе да нас путовања најпре оставе без речи, а потом нас претворе у приповедача.


др Зоран Радојичић,фото З.Јовановић

- Путовања људима данас шире видике - рекао је градоначелник Београда. - Осим економског значаја, путовања нас чине и бољим људима, а самим тим и читав свет бољим светом. Зато и ви откријте своје приче на путовањима на које ћете се одважити колико сутра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Рашо

22.02.2020. 09:16

То се на српском језику каже одредиште а дестинација је енглеска реч!

Глас разума

24.02.2020. 14:03

@Рашо - 90% речи у српском језику су енглеског, турског, руског, мађарског, немачког, италијанског, грчког порекла. Ако избацимо дестинацију, ништа битно се неће променити. Хрвати су покушавали да избаце све стране речи и измисле своје (самокрес уместо франциске речи пиштољ, муњовоз уместо енглеске речи трамвај, хлаче уместо италијанске речи панталоне, панталодржач уместо турске речи каиш, итд. Није важно да ли је реч нашег или страног порекла. Најважније је да народ зна шта она значи.