НИСУ више Београд и Србија заборављене дестинације на светској туристичкој мапи. Само је прошле године српску престоницу посетило више од милион страних туриста, а остварено је око 2,7 милиона ноћења. Београд бележи сталан раст броја гостију, а само прошле године их је било за око девет одсто више него у 2018. години.

На отварању Међународног сајма туризма, који се тренутно одржава у Београду, приказан је кратак филм о домаћој престоници. О томе шта све нуди Београд, од музеја, историјских и културних споменика, активног провода, па до богатог ноћног живота.

- Верујем да ће се број страних гостију у Београду повећавати, нарочито због тога што он има све што је потребно - живот активан 24 часа, природне лепоте, културна богатства и историјску оставштину - казао је проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Београда. - То ћемо све искористити да повећамо број туриста. Београд може много да понуди у пословном и конгресном туризму. Даљим развојем инфраструктуре престоница ће дати допринос и у овом сегменту туризма.

Како је објаснио проф. др Радојичић, у Београду је прошле године отворено 13 нових хотела. Тренутно их је 112, али ни то није довољно за град који све више развија туристичке потенцијале. Градоначелник је подсетио и на средњовековног путописца Ибна Батуту, који је прешао 117.000 километара, али и на његове речи о томе да нас путовања најпре оставе без речи, а потом нас претворе у приповедача.


др Зоран Радојичић,фото З.Јовановић

- Путовања људима данас шире видике - рекао је градоначелник Београда. - Осим економског значаја, путовања нас чине и бољим људима, а самим тим и читав свет бољим светом. Зато и ви откријте своје приче на путовањима на које ћете се одважити колико сутра.