ПЕНЗИОНЕРИ, незапослени, али и све друге повлашћене категорије корисника јавног превоза од данас више неће морати да обилазе шалтере и скупљају гомиле папира како би обновили "бусплус" повластице за превоз. Умрежавањем Е-управе и "Бусплус система" грађани ће једним доласком на шалтер и очитавањем личне карте моћи све да заврше.

Нову услугу у четвртак су представили заменик градоначелника Горан Весић и директор Канцеларије за информационе технологије Михаило Јовановић у присуству председнице Владе Ане Брнабић.


- Град од данас може да приступи подацима грађана из база МУП, НСЗ, Централног регистра социјалног осигурања и ПИО фонда. Угрожене категорије грађана, попут незапослених и пензионера, више неће морати да иду по потврде и уверења, већ ће систем аутоматски приступати њиховим статусима. Овим ћемо уштедети више од три тоне хартије, што је 66 стабала - рекао је Јовановић.


Прочитајте и: Vesić: Nadoknada za prevoz moraće u te svrhe da se potroši


Он је прецизирао и да грађани ову услугу могу да добију на пет "Бусплусових" продајних места у граду, а то су: "Београђанка", пословна зграда "Лукоила" на Булевару Михајла Пупина 165д и на продајним места у "Темпу" на Ади, "Кванташу" и у Бачванској улици.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће ова услуга опстати без обзира на то ко ће у будућности обављати услугу наплате јавног превоза, пошто уговор са "Бусплусом", односно "Апексом", истиче у септембру.


- Студија за унапређење система наплате карата требало би да буде готова у мају. Она би требало да дефинише шта ћемо тражити од новог или старог партнера, ко год победи на тендеру који ће бити расписан почетком јуна. До истека уговора са "Апексом" имаћемо партнера који ће наставити да ради на наплати карата. Али сада, после 10 година искуства, знамо шта тражимо, шта је потребно да променимо, и ти услови ће бити битно другачији од оних пре деценију - напомиње Весић.
ДАЈУ 20 МИЛИОНА ЗА АПЛИКАЦИЈЕ


ГРАДСКИ менаџер Горан Весић навео је и да ће Град Београд заједно са "Телекомом Србије" уложити 20 милиона евра у апликације из пројекта "Паметни град".

- Прва апликација коју ћемо представити је намењена за садњу дрвећа. Друга апликација на којој радимо обавештаваће суграђане о загађености ваздуха, како би на основу нових мерача које ћемо постављати на бандерама знали какав је квалитет ваздуха у граду - каже Весић.