КАД власник стана мора у подстанаре - због неиспуњених обећања инвеститора и сопствене лаковерности. Овако у једној реченици изгледа епилог случаја станара зграде у Спасеновићевој улици 17 на Чукарици. У децембру су остали без струје, већина се иселила, док они који немају где, већ два месеца живе под свећом. Инвеститор, наиме, до данас није обезбедио домаћинствима прикључак за струју, већ само такозвану грађевинску. Део кривице сносе и власници станова који су пристали да се уселе у зграду без употребне дозволе и "легалног" прикључка.

Већина станара зграде са 40-ак станова почела је да се усељава у нове домове летос, мада има и оних који су ушли 2018. Зграда је имала прикључак за грађевинску струју, а у уговору који су власници оверили код нотара стоји да ће зграда бити оспособљена у септембру 2019. године. Усменим договором обавезали су се да ће грађевинску струју, што је, иначе, обавеза инвеститора, плаћати и они, а инвеститор их је уверавао да прикључак "само што није". Струја им је искључена у децембру, а прикључка ни на видику. За то време у згради је остало свега троје станара, који се смрзавају у становима које су уредно исплатили.

Репортери "Новости" помучили су се да пронађу неког у згради, јер упркос томе што су станови продати, у већини њих нико не живи.

- Платила сам поштено стан и мене не занима ништа друго, желим услове за које сам платила - каже власница стана Свјетлана Королија. - Већ два месеца, пошто немам где да одем, живим без струје. Разболела сам се. Грејем се у кафићима. Стан сам купила још 2018. године и исплатила у кешу.

И Светозар Ђуришић свакодневно прима позиве и обећања инвеститора да ће ускоро проблем бити решен.

- Од јула 2019. до данас сам платио 29.500 динара за грађевинску струју. Уредно сам платио стан, пријавио порез, пријавио се на овој адреси. Инвеститор нам ниједног тренутка није рекао да се не усељавамо.

Прочитајте још - АГОНИЈА траје већ пет дана: Око 800 станара у Отона Жупанчића се СМРЗАВА, вода прави ХАОС у згради, а сад су остали и без ГРЕЈАЊА

С друге стране, инвеститор Раденко Николић, за "Новости", наводи да је станарима предочио да још нема услова за "нормално" прикључење, али им је ипак дао кључеве да се уселе.

- Дао сам им кључеве да могу да унесу намештај, обаве неке поправке ако треба, а договор је био да плаћају рачуне за грађевинску струју. Међутим, неки нису плаћали, па се створио дуг од 460.000, који сам на крају ја платио. Да су плаћали уредно, нико им не би искључио струју.

На питање због чега није успео да обезбеди прикључак за струју, Николић наводи да ЕПС прави проблеме и тражи место за трафостаницу.

- Ту струју је требало да обезбедим, не бежим од тога, али имам проблеме - каже Николић и додаје: Они су се сложили да користе грађевинску струју да би могли да се уселе и функционишу.

Свјетлана Королија и Божидар Вукотић

Из ЕПС стижу другачије тврдње. Да инвеститор у два наврата није доставио потпуну документацију која му је тражена и да је то једини разлог што је зграда без струје.

- Инвеститор Раденко Николић је 16. маја 2018. године Служби за енергетику поднео захтев за прикључење објекта са више станова на дистрибутивни систем. Документација није била потпуна, али и након више позива за исправку и допуну документације, подносилац захтева је 23. децембра 2019. године доставио допис у којем одустаје од свог захтева.

Светозар Ђуришић

Међутим, истог дана поднео је нови захтев за издавање одобрења за прикључење објекта за групни прикључак. Али, и тај захтев остао је непотпун. Занимљиво је и то да су овакву ситуацију са истим инвеститором прегрмели и станари зграде у Улици Лоле Рибара 75 у Железнику 2014. године. Инвеститор се правда да је и тада била проблем трафостаница, а не он.

ПРЕСЕЛИЛА СЕ ПРЕ ПОРОЂАЈА

СУДБИНУ станара из Спасеновићеве 17 дели и Зорица Лучић коју је искључење струје дочекало недељу дана пред порођај. У деветом месецу трудноће морала је да тражи стан за изнајмљивање.

- Недељу дана сам била у леденом стану без струје и услова. Пошто је требало да се породим, преселила сам се у изнајмљени стан. Уредно смо исплатили стан, а завршили овако.

ДОЗВОЛА ДО 21.МАЈА

ЗГРАДА у Спасеновићевој 17 има само решење, односно одобрење за прикључење на грађевински прикључак до завршетка изградње објекта, а најдуже до 21. маја 2020. године. Односе између инвеститора и станара који користе електричну енергију преко грађевинског прикључка не уређује ЕПС Дистрибуција - наводе у ЕПС.