ПОЈЕДИНИ суграђани, који примају дечји додатак, били су изненађени када су добили јануарске рачуне за струју, али без умањења на које имају право као "енергетски угрожени купци". Ипак, како поручују из Секретаријата за социјалну заштиту, они неће бити оштећени и са рачунима за фебруар стићи ће и умањење за јануар.

Како нам је испричао В.П, који се јавио нашој редакцији, када је добио рачун за струју, покушао је од ЕДБ да сазна зашто нема ставке везане за попуст, који сваке године остварује. Али, то је била "немогућа мисија".

Прочитајте још - Ранка Савић: Дечји додатак за сву децу

- Звао сам ЕДБ на телефоне за информације који се налазе на рачуну - прича В. П. - Ниједном се нису јављали, са другог су ме упутили на трећи, на коме се опет нико није јављао и тако цео дан. Сутрадан сам морао да изађем са посла и одем лично, а чекајући у реду изгубио сам цео сат. Отишао сам у Секретаријат, где су ми лепо објаснили о чему је реч: није проблем, биће нам умањено накнадно. Али, да ли је могуће да се цео дан нико не јавља на телефоне у ЕДБ, који служе да добијемо информацију?

Према речима Наташе Станисављевић, секретара за социјалну заштиту, корисници дечјег додатка, лица која примају социјалну помоћ или лица са ниским примањима, имају право на олакшице за плаћање електричне енергије, у складу са Уредбом о енергетски угроженом купцу.

За умањење рачуна за електричну енергију, од почетка године је поднето око 450 захтева.

- Како је у току процес обнове захтева, сви корисници који испуњавају услове за стицање статуса енергетски угроженог купца, а којима рачуни за струју нису били умањени у овом месецу, већ за наредни месец ретроактивно ће моћи да остваре своје право, тако да као и досад нико од њих неће бити оштећен - истиче Станисављевићева.

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА

СВАКЕ године се поднесе око 18.500 молби за остваривање права на дечји додатак, а по том основу Секретаријат за социјалну заштиту добије око 1.800 захтева за умањење рачуна за струју - рекла је, за "Новости", Наташа Станисављевић.