ПАЖЊА, молимо вас да у наредним данима не паркирате своје аутомобиле због планираног снимања - била су честа обавештења која су Београђани затицали прошле године за ветробранским стаклом аутомобила. Омиљене локације сниматеља и редитеља лане биле су улице доњег Дорћола, односно Мике Аласа, Солунска и Високог Стевана. Снимало се и у Капетан Мишиној, а филмска клапна могла се чути и у Улици краља Петра али и на Косанчићевом венцу, где су снимани филмови који дочаравају некадашњи изглед престонице.

Ту су настале неке од сцена из серије "Сенке над Балканом", а екипа је током прошле године снимала и у Грачаничкој улици, испред резиденцијалног улаза у зграду Амбасаде Француске. Тада је ту био паркиран олдтајмер који је возила Маја Давидовић, интригантна Београђанка, чији лик је тумачила Марија Бергам. Снимало се и у унутрашњости Старог двора, који је за потребе руског филма претворен у хотел. Недалеко од Бранковог моста је и кућа у којој је била смештена породица Перић из серије "Беса". Дом у којем бораве кошаркаши КК Радничког у серији "Жигосани у рекету" налази се у Улици митрополита Петра.

Мост на Ади упечатљив је на уводној шпици крими-серије "Убице мога оца", а поједини кадрови снимани су и на гробљу Лешће. Урбанији делови града попут Савамале, али и графита "Град који једе дрвеће" овековечени су у почетним кадровима саге "Јутро ће променти све".

ЗАБОРАВ МНОГИ вероватно више и не памте колико су реприза легендарних домаћих серија одгледали. Ако би редитељи данас одлучили да сниме наставак "Срећних људи" или "Полицајца са Петловог брда", морали би да потраже нове локације. Домови Голубовића и Симића су срушени, а на њиховим местима подигнуте су стамбене зграде.

Ипак, пре него што се заврти рола, прва адреса којој се филмска екипа мора обратити за добијање сагласности за почетак снимања у некој од улица јесте Секретаријат за саобраћај.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Филмаџије воле стари Београд и Калемегдан!

- Осим захтева за измену режима саобраћаја, стижу нам и захтеви за паркирање возила технике у зони снимања - кажу надлежни у овом секретаријату.

- Неопходно је и да се приликом подношења захтева плате и одређене административне таксе у износу од 310 и 5.213 динара, а дозвола се издаје организатору снимања.

Иако су филмске екипе некад биле веома интересантне станарима, у чијим улицама су снимани и холивудски кадрови, данас имају све више замерки. Смета им бука, али и стално заузеће коловоза, због чега проблем пријављују и надлежним институцијама.

Свакако су највише глумаца угостили станари Копитареве градине, где је снимана легендарна серија "Бољи живот". Иако је спољашњост зграде послужила редитељима, дом породице Попадић је заправо био у студију на Кошутњаку.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Од Фајнса до Депа - све више славних глумаца снима у Србији

- Наша Градина била је дом многим познатима, пре пет година завршено је снимање серије "Улица липа" које је углавном снимана у парку - присећа се Зоранка Р., која станује овде. - Сећам се, организатори су нам дозволили да пратимо снимања, али под условом да не правимо галаму. Било је то једно лепо искуство.

Зубу времена и даље одолева кућа "Маратонаца" али и вечитог младог референта Димитрија Пантића из филма "Тесна кожа", која се налази у Улици војводе Добрњца. Иако је здање модернизовано, остало је двориште у којем је поштар доносио слике са снимања рекламе за чарапе подстанарке Сузане, коју је играла Јелица Сретеновић.