После 125 дана рестаурације Победник опет на трону: Симбол Београда поново стоји чврсто на Калемегдану

М. СТАНОЈКОВИЋ

субота, 15. 02. 2020. у 00:15

После 125 дана рестаурације Победник опет на трону: Симбол Београда поново стоји чврсто на Калемегдану

Фото П. Митић

Подизање је трајало неколико минута, а на постоље је усправљен после сат времена пажљивог маневрисања

ПОБЕДНИК је поново стао на "своје ноге". После четворомесечног гланцања и враћања старог сјаја, ремек-дело Ивана Мештровића и симбол Београда поново се уздигао, и са Калемегдана наставља да надгледа престоницу, Београђане и госте главног града.

Историјски тренутак враћања кипа после рестаурације у смедеревском атељеу вајара Зорана Кузмановића почео је после 11 часова. Споменик је био учвршћен сајлама и уз помоћ дизалице подигнут је на постамент. Подизање је трајало неколико минута, али је намештање у лежиште трајало готово сат. На постоље је усправљен у подне, после једночасовног пажљивог маневрисања. Тренутак спуштања на постоље пропраћен је бурним аплаузом екипе Завода за заштиту споменика Београда и челника Града.

- Када је Завод пре четири месеца одлучио да се бави рестаурацијом, плашили смо се одговорности и бринули да ли ћемо посао обавити на најбољи начин - рекла је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика града Београда. - Показали смо да, ако овај посао води струка, може да буде урађен на најбољи начин. Захваљујемо Зорану Кузмановићу, који је радио рестаурацију. Надамо се да у наредних 100 година неће бити већих радова на "Победнику".

Постамент је остао крив, међутим, како уверавају надлежни, то неће угрожавати стабилност статуе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Плато пун дрвореда и зеленила: Ево како ће да изгледа простор испред Храма Светог Саве (ФОТО)

- Када је Грађевински факултет завршио проверу пре реконструкције, установљено је да постамент стоји укриво и да померања морају бити заустављена. Заједничким радом смо утврдили да је боље не исправљати га, јер би то могло да проузрокује нова оштећења стуба, као и нове пукотине. Накривљеност стуба сада је део "Победникове" историје, а из позиције конзерватора таква одлука је оправдана и не угрожава стабилност - потврдила је Невенка Новаковић, одговорни пројектант из Завода за заштиту споменика.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић изразио је задовољство што је читав процес завршен како ваља и додао да ће наредних петнаестак дана наставити с радовима, како би се све осигурало.

- Ово је велики дан за Београд - казао је Радојичић. - Сви смо са великим узбуђењем очекивали овај тренутак. "Победник" је круна наше историје, а као симбол Београда део је свих нас.

Горан Весић и Оливера Вучковић

Најбољи доказ емотивне везаности Београђана са "Победником", како је истакао заменик градоначелника Београда Горан Весић, јесте то што су у четвртак хиљаде Београђана дошле да споменик сликају и виде га изблиза.

- "Победник" је после 125 дана враћен на место с којег је "чувао" наш град 91 годину - истакао је Весић. - Данас је историјски дан за Београд, јер добро је познато да не постоји панорама или разгледница Београда на којој "Победник" није приказан. За Београд је важно што је растаурација "Победника" успешно завршена, и треба честитати Заводу за заштиту споменика културе града Београда, вајару Кузмановићу и компанији која је извршила радове, што су за четири месеца завршили посао - истакао је Весић.

Пре рестаурације, у коју је уложено око 200.000 евра, постамент је био накривљен 30 центиметара, а сајле су попустиле и постојала је опасност да мач отпадне.

ОБЕЗБЕЂЕЊE

ОСИМ акредитованих новинара и фото-репортера, као и екипе стручних служби Града, нико од пролазника и грађана није могао да приђе комплексу на коме се налази "Победник", а на капијама је стајало обезбеђење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације