ПОСТАВЉАЊЕ ланаца, жардињера или стубића све су чешћа појава на паркинг-местима у престоници. Више општинских комуналних инспекција потврдило је "Новостима" да добијају пријаве због непрописног постављања запрека у околини зграда, или просторима у близини стамбених објеката. Велики број жалби Београђани су упутили и сервису "Беоком", јер су им комшије незаконито "отеле" места.

Комунална инспекција излази на терен по пријави грађана. И то уколико су стубићи постављени на јавним површинама, или на грађевинским парцелама које припадају станарима зграда.

- Ако су постављени на јавној површини, инспектор након обиласка пише записник и доноси решење о склањању баријера, које уклања служба за извршење - рекли су нам у Општини Звездара. - Уколико су стубићи постављени на парцели у власништву зграде, скупштина станара на челу са својим управником може да донесе одлуку о постављању стубова, али под условом да сви станари могу да користе места.

Инспектори покрећу и воде поступак надзора, а потом доносе решење којим се налаже уклањање баријера.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Победник поново на Калемегдану, спремно чека грађане


- Уколико је непознат идентитет особе која је поставила стубиће, спроводи се принудно уклањање. Инспектори могу издати и прекршајни налог, а ако се не плати, покреће се поступак пред судијом за прекршаје - кажу у Општини Чукарица.


Улица Даринке Јеврић 25

Нажалост, овакве ситуације не могу да се спрече, а велики проблем представља и утврђивање "починиоца". Уклањање баријера финансира Град Београд.

Инспектори за путеве Секретаријата за инспекцијске послове излазе на терен када неко од грађана непрописно блокира улицу. А уклањање баријера спроводи се након донесеног решења.


ЖАРДИЊЕРЕ И ЧЕШЉЕВИ ЗА БИЦИКЛЕ

У МИРИЈЕВСКОМ булевару на тротоару постављене су жардињере како би се обезбедила паркинг-места за запослене у фирми која се налази у близини. На истом месту неовлашћено су уклоњени чешљеви за бицикле, које је поставило ЈКП "Паркинг сервис". Ту је уцртано место, као и број таблице аутомобила коме је намењено. Како су нам рекли у Секретаријату за инспекцијске послове, предмет је оформљен, а инспектори за путеве ће изаћи на терен и утврдити чињенице, а након тога одлучити о даљем поступању.