Победник поново на Калемегдану, спремно чека грађане

Ј. Д.

четвртак, 13. 02. 2020. у 09:36

Победник поново на Калемегдану, спремно чека грађане

Фото П. Митић

"Победник" ће на постамент бити враћен у петак, а предвиђено је да цела операција буде изведена од 10 до 13 сати
Реконструисана скулптура "Победника" враћена је на плато Горњег града Београдске тврђаве где су у четвртак јутро обављени завршни радови за представљање тог чувеног симбола српске престонице грађанима.

Споменик, који је јуче допремљен из атељеа вајара Зорана Кузмановића из Смедерева, радници су дизалицом усправили и оградили заштитном оградом.

Чувено ремек дело Ивана Мештровића налази се у непосредној близини постамента и спремно "чека" грађане који ће моћи да га погледају у четвртак од 10 до 16 сати.

Прочитајте још - Победник се вратио на Калемегдан, под будним оком полиције чека прве посетиоце (ФОТО/ВИДЕО)

Међу првима који су направили селфи са реконструисаним "Победником" био је заменик градоначелника Београда Горан Весић, а прилику да се фотографишу са симболом српске престонице искористила је и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, као и представници медија.

Фото П. Митић

"Победник" ће на постамент бити враћен у петак, а предвиђено је да цела операција буде изведена од 10 до 13 сати.

На том месту налазио се од 1928. године, али је временом претрпео знатна оштећења каменог постамента и стуба, као и саме бронзане скулптуре која је имала многобројне рупе од метака и гелера, али и пукотине које су догодиле услед продора воде у скулптуру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације