БУДУЋИ да се у насељу Церак виногради ништа није значајно променило од проглашења овог стамбеног комплекса за културно добро, главни пројектант архитекта Миленија Марушић урадила је предлог Развојне стратегије реконструкције, ревитализације и модела управљања насељем. Док овај документ од јуна прошле године скупља прашину у некој градској фиоци, проблеми станара се множе, а архитектонски бисер се урушава.

У разговору за "Новости", Миленија Марушић каже да се надала да ће после стављања насеља под окриље Завода за заштиту споменика, моћи мало да одахне и да ће се о насељу бринути и све градске институције. Међутим, њено ангажовање и посвећеност Цераку, који је пројектовала заједно са супругом Дарком и Недељком Боровницом, још трајеу и чине се неопходним.

- Очекивала сам да се сви потруде око Церака, те сам урадила Стратегију заједно са станарима - каже Марушићева. - Станари су написали своје жеље и иницијативе и тај документ смо предали Општини Чукарица.

Како стоји у тексту Стратегије, хитно треба да се сними постојеће стање објеката и партера, да се упореде са пројектованим и да се приступи реконструкцији и ревитализацији насеља. Један од приоритета је обнова колског саобраћаја и решавање проблема са мањком паркинг места, јер у насељу Церак 1 није урађено све што је пројектовано, а биле су планиране и две велике гараже.

- Предлог је да се обнове пешачке комуникације са освртом на постављање рампи за кретање особа са инвалидитетом. Треба да се ураде, хитно и пре свега, реконструкција и поправка стамбених објеката, зидова, кровова и фасада, као и свега што је услед неодржавања пропало, девастирано неодговорајућим интервенцијама и илегално измењено - прича архитекта.


Фото П.Митић


Према речима наше саговорнице, при изградњи насеља инсистирано је да материјали буду домаће производње. Они и даље могу да се нађу. Осим Општине Чукарица, чини се као да нико више нема слуха за ово проглашено културно добро. Како стоји у Стратегији, са текстом документа упозната је Дирекција за земљиште и изградњу Београда, којој је Општина 3. јула 2019. проследила документ као потенцијалном инвеститору. Међутим, незванично сазнајемо из ове институције, овај документ као да до њих није ни стигао, а и да јесте кажу да нису надлежни за уређење Церака.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Победник се вратио на Калемегдан, под будним оком полиције чека прве посетиоце (ФОТО/ВИДЕО)


- Општина је Граду поднела иницијативу да одреде комунална предузећа која ће редовније бринути о насељу, и да у то буде укључен и Завод за заштиту споменика. Чекамо на одговор - рекли су нам из Општине Чукарица.

Како нам је признала Миленија Марушић, била би мирна и сигурнија у обнову насеља када би се пронашао погодан модел управљања насељем, попут тела или предузећа који би били оперативна организација задужена за функционисање насеља. Оснивањем самосталног предузећа по узору на ЈП "Београдска тврђава" и ЈП "Ада Циганлија", реализација планирања активности била би ефикаснија.


НЕОСТВАРЕНО

ОСИМ ургентних ствари које морају да се поправе, Стратегија садржи и предлоге објеката који су и раније планирани али до сада нису остварени. Ту спада изградња установа за дневни боравак деце и старих, православне цркве, као и велики вишенаменски центар са садржајем услуга трговине и културе неопходних насељу.


ПОСТАВКА У МОМА

НАСЕЉЕ Церак виногради у јануару 2019. проглашено је за културно добро. Селекцијом из обимне грађе, изабрано је за излагање у Музеју модерне уметности (МОМА) у Њујорку, у оквиру изложбе Бетонска утопија - архитектура Југославије 1948-1980. Поставка је трајала од јула 2018. до јануара ове године. Након изложбе, насеље је одабрано за сталну колекцију, чиме је потврђено његово место у светској архитектури.