Због два стабла ни воде немају: Излива се канализација у Улици Браће Јерковић, надлежни се крију

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

13. 02. 2020. у 09:50

Због два стабла ни воде немају: Излива се канализација у Улици Браће Јерковић, надлежни се крију
Решавање проблема траје од новембра 2019. године
ШАХТОВИ у Улици браће Јерковић од броја 167 до 177 су пуни, а канализација у шест улаза са 120 станова поново прети да се излије, као и прошле недеље. Проблем је у корењу два дрвета, због којих су цеви пукле и требало би их заменити. Екипе "Градског стамбеног", заједно са "Зеленилом" у среду су биле на терену. Током извођења радова, тврде, водиће се рачуна да се, ако то буде могуће, стабла сачувају.

Лоша комуникација између јавних предузећа, као и произвољно тумачење извештаја натерали су станаре ових зграда да сами и по неколико пута на дан зову "Стамбено", "Зеленило", надлежне инспекције.

"Стамбено" је још у новембру 2019, када се канализација излила први пут, констатовало да је напукле цеви потребно заменити, а да радовима сметају стабла која су на траси. Њих би "Зеленило" требало да посече, јер је корење и проузроковало проблем.

- Тада су нам из "Стамбеног" рекли да се обратимо Секретаријату за стамбене послове због сече стабала. То смо и урадили, а крајем децембра стигао је одговор тог Секретаријата да ће на терен изаћи комисија због сече стабала. Укратко, 22. јануара доставили су одговор овом предузећу да се стабла не налазе на траси канализационих инсталација - прича станарка из улаза 167, Драгана В.

У овом документу који је Драгана В. доставила и редакцији "Новости" пише:

- Предлаже се да се направи ископ на местима између стабала и шахта како би се утврдило колико коренов систем допире до цеви. Могуће је извршити редукцију кореновог система и његовог раста у правцу цеви - наводи се у извештају комисије Секретаријата.

"Стамбено" од 22. јануара није реаговало, а у међувремену канализација се излила 2. фебруара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Победник се вратио на Калемегдан, под будним оком полиције чека прве посетиоце (ФОТО/ВИДЕО)


- Када смо били у "Стамбеном", рекли су нам да они тај извештај тумаче као предлог да се ништа не ради, јер дрвеће не сме да се сече. А наши шахтови су поново пред преливањем. После су нам обећали да ће данас изаћи на терен - говори Драгана В., бесна што 120 станова данима није имало топлу и хладну воду због немара екипа "Стамбеног".


ЗАЧАРАНИ КРУГ

У НЕДЕЉУ, 2. фебруара, када се канализација излила, станари су звали "Стамбено". Да би одгушили одводе, затворили су им вентиле са топлом и хладном водом. Када је у среду требало да им пусте топлу воду, казали су да не могу, јер је пумпа наводно стала и да се обрате "Електранама".

Њихове екипе су по доласку констатовале да вентил није добро пуштен. Опет су звали "Стамбено", које их је сада упутило на "Водовод", јер наводно тај вентил мора да се мења. Дошли су тек прошлог викенда, наводно, због велике хаварије на Аутокоманди, и утврдили да нема потребе за заменом јер екипе "Стамбеног" нису знале да га одврну.


ПОМЕШАНИ ПРИОРИТЕТИ

ЖИТЕЉИМА ових зграда на Вождовцу није јасан ни став комисије за сечу дрвећа. Кажу да је невероватно одбијање да се посеку два стабла, упркос чињеници да пливају у фекалијама. И редукција кореновог система није решење, јер то дрво и даље расте и за неколико година може поново да направи проблем са цевима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације