ИАКО је до почетка уписа у први разред основне школе остало више од месец дана, родитељи би требало већ да закажу прегледе у домовима здравља, који су потребни за добијање лекарског уверења. Највеће гужве су код офталмолога и оториноларинголога, код којих се, у појединим домовима здравља, заказује тек за месец дана. Како поједине основне школе попуне уписну квоту већ на почетку уписа, маме и тате би требало да пожуре.

Према речима др Радмиле Косић, начелнице Службе за здравствену заштиту деце и школске деце Дома здравља Звездара, родитељи су већ после новогодишњих празника почели да се јављају изабраном педијатру ради добијања обједињеног упута за стоматлога, физијатра, офталмолога, оториноларинголога, логопеда и лабораторијске прегледе.

- За ове прегледе постоје унапред одређени термини, с обзиром на то да се сви морају завршити до почетка уписа у школу - истиче др Косић. - По завршетку свих предвиђених прегледа, родитељи заказују систематски преглед код изабраног лекара, када се обавља вакцинација по обавезном календару и издаје потврда да је дете, на основу урађених прегледа и анализа, способно за упис у први разред. Евентуално чекање не утиче на правовремени завршетак свих прегледа до уписа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Победник се вратио на Калемегдан, под будним оком полиције чека прве посетиоце (ФОТО/ВИДЕО)


Директорка Дома здравља "Вождовац" др Невенка Величковић истиче да су прегледи предшколаца почели још у децембру.

- Прегледи се заказују, а најдуже се чека код офталмолога и специјалисте ОРЛ - наводи др Величковић. - До сада није било ниједне жалбе родитеља на евентуалне проблеме око систематских прегледа будућих ђака првака.

Због великог броја ђака првака у појединим насељима, претходних година се дешавало да се већ на почетку уписа, после дан-

-два, попуни уписна квота, па су "прекобројни" били и прваци који живе у комшилуку школе као што се, рецимо, десило у ОШ "Павле Савић" у Миријеву.


МОЛБЕ ШКОЛАМА

У ПРВИ разред уписују се малишани рођени од 1. марта 2013. до 28. фебруара 2014. године. Деца рођена од 1. марта до 31. августа 2014. године, могу се уписати након провере спремности за школу. Упис почиње 1. априла и званично траје до 29. маја, али школе примају пријаве и после тог датума.

Приоритет приликом уписа имају малишани који територијално припадају тој образовној установи. Родитељи који желе да упишу децу у школу којој по месту живљења не припадају, морају писати молбу да им се то омогући. Школа може уписати ђака првака који припада другој осмолетки, ако за то постоје кадровске и просторне могућности.