Старе фотографије изградње Новог Београда рађају у многим старијим суграђанима сећање на песак, баруштине и врло неприступачан предео. Први кораци грађевинара на новобеоградском градилишту нису били ни мало пријатни, а амбијент на којем су поникле данашње вишеспратнице деловао је пре као пустињска панорама него као будућа метропола.

Па ипак, град је никао на песку. Данашњим становницима Новог Београда важно је поменути да је готово целокупна површина данас највеће општине у Србији морала прво да буде насута дебелим пешчаним слојем. Лева савска обала, скроз до Бежанијске косе, била је препуна бара и устајале воде. Сава и Дунав су се често изливали, током дана високог водостаја, тако да је између Београда и Земуна царевала веома нехумана и неприступачна област. Зато су огромне количине песка биле извучене са дна Дунава и Саве, како би милиони тона песка прогнали са лица града баре, трске, комарце и све што они собом носе.

Тек тада је почела озбиљна изградња Новог Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Мост краља Петра и пруга за Панчево

Старе фотографије подсећају на тренутке када су настајале прве вишеспратнице. Тако ће се пред оком посматрача отворити непрепознатљива област чије границе представљају зграде "Експерименталног насеља", како се првобитно звао део око данашње "Фонтане", а до "Шест каплара" и данашњег Блока 21 није се налазило - ништа.

Била је ту улица којом је дуго саобраћао тролејбус, а са њене обе стране, поготово на делу према данашњем "Новом Мекратору" царевала је пешчана пустош. И, дабоме, баре.

Старе баре окружене трском биле су прави рај за малишане који су се доселили у новоградњу. Иако смештени у урбане услове живота, чекале су их праве авантуре у стилу Тома Сојера баш на барама, далеко од очију родитеља. Праве шуме трске биле су идеалан декор за одрастање генерације жељне пустоловина.


РЕФУЛИРАЊЕ

Градилиште на којем ће понићи Нови Београд насипано је техником рефулирања. Велике цеви извлачиле би из Дунава заједно воду и песак.

То значи да је песак био мокар, што је веома одговарало грађевинарима. Он се брже слеже, још док се суши, тако да је подлога много стабилнија него да је песак насипан док је сув.