МУЗЕЈ Николе Тесле из Крунске улице биће премештен у зграду Старе железничке станице на Савском тргу по њеном реновирању. Ово је потврдио директор Републичке дирекције за имовину Јован Воркапић, приликом свечаности враћања грба Краљевине Србије на прочеље зграде бивше Главне станице, где се налазио од 1885. године.

- Враћамо све орнаменте који су својевремено скинути са ове зграде на којој изводимо рестаураторске радове, сређују се фасада, кров, укључујући и столарију. Истовремено се ради и пројекат унутрашњег уређења зграде која ће имати другу намену, јер ту ће бити Музеј Николе Тесле који ће бити измештен са садашње локације - рекао је Воркапић.

После 75 година, композиција два грифона који држе картушу на којој се налази грб Краљевине Србије, која је уништена и склоњена после Другог светског рата, је поново постављена на улаз у ово здање.

ОТВАРАЊЕ СРБИЈЕ ПРЕМА ЕВРОПИ АРХЕОЛОГ Марко Поповић је истакао да је улаз у зграду Главне железничке станице, када је изграђена, осим функционалног, имао и велико симболичко значење у оквиру кога је и грб Краљевине Србије имао своје место.
- Улаз у железничку станицу је био портал Краљевине Србије на улазу у Европу. Ми смо 1884. године, успостављењем железничке пруге, отворили Србију према Европи, а један од елемената тог отварања је био управо и овај грб Краљевине Србије - додао је Поповић.

- Обнављајући Београд и фасаде у њему, обнављамо и историју нашег града, а део те историје налази се и на фасади зграде бивше железничке станице - рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић. - Хвала Републичкој дирекцији за имовину која је инвеститор уређења фасаде и обнове некадашње железничке станице, као и Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

Весић је подсетио да су радови на реконструкцији Савског трга у току, и да ће то бити један од најлепших простора Београда. На платоу ће бити постављен споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи. По ободу, биће посађено више од 300 нових стабала, а комплетан саобраћај - аутомобилски, аутобуски и трамвајски, ићи ће по ободу трга. То ће бити ново место за уживање суграђана, са фонтаном, алејама цвећа и постављеним клупама.