ВЕЛИКИ градски пројекти представљени су на Петој српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре, која је одржана у хотелу "Метропол". Заменик градоначелника Горан Весић истакао је најважније подухвате, међу којима су метро, изградња канализационе мреже и топлодалековода Обреновац - Нови Београд.

Весић је истакао два пројекта - изградњу градске железнице и метроа, будући да је Београд једини ове величине у Европи чији је основни подсистем јавног саобраћаја аутобуски.

- Метро и градска железница ће смањити саобраћај у центру града за приближно 30 одсто - истакао је Весић, и подсетио на пројекат изградње два велика градска тунела, од којих ће један почињати код Економског факултета, а завршаваће се код Панчевачког моста. Други ће се налазити испод Топчидерског брда и повезаће Мост на Ади са Аутокомандом.

СПЛАВОВИ КАДА је реч о сплавовима који се баве угоститељством, Весић је казао да је Закон о водама дао граду надлежност да решава ово питање.
- Ми инсистирамо да се реши проблем буке и статус сплавова, који би се плаћали по квадратном метру, али би, такође, морали да имају и регуларне прикључке за струју и воду - казао је Весић.

- Важан је и нови Савски мост који ће смањити гужве на Газели и Бранковом мосту, јер ће саобраћај директно ићи у тунел испод центра града. Поред тога, расписаћемо и тендер за речни превоз који ће повезати Обреновац, Гроцку и Земун, а 2021. године радићемо и Мост на Ади Хуји - рекао је заменик градоначелника.

Помињући изградњу канализационе мреже, Весић је нагласио да се годишње 60.000 олимпијских базена фекалија испусти у Саву и Дунав. Зато је започета изградња фабрике за прераду отпадних вода.

Заменик градоначелника је указао и на важност пројекта топлодалековода Обреновац - Нови Београд, вредног око 190 милиона евра.