Са Звездаре по једна жалба дневно: Највише притужби због буке приликом реновирања станова и кућних љубимаца

М. СТАНОЈКОВИЋ

11. 02. 2020. у 10:54

Са Звездаре по једна жалба дневно: Највише притужби због буке приликом реновирања станова и кућних љубимаца

Фото Н.Фифић

Од увођења новог кућног реда, милиција издала 28 прекршајних налога и 34 упозорења
СКОРО три месеца откад су уведена нова правила становања у престоничким зградама, комунална милиција 1.223 пута изашла је на терен по пријави комшија за ремећење кућног реда. Од тога, написали су 28 прекршајних налога. Станари су се највише жалили због буке коју су производили грађевински радови у стану, а најбучнији били су Звездарци, док су најбоље комшије Земунци.

Иако су правила кућног реда постојала и пре доношења нове градске одлуке, Београђани су се надали да ће ова оштрије да се спроводи, али и више поштује. Према подацима Секретаријата за послове комуналне милиције, 42 пријаве пристигле су за буку од радова у становима, а највише - 200 стигло је са Звездаре.

- Од 20. новембра када је ступила нова одлука на снагу до данас, од евидентираних 1.223 поступања, примљено је 1.169 пријава грађана због нарушавања кућног реда, а 54 самостална поступања. Приликом наведених контрола, издато је 28 прекршајних налога, а 34 упозорења и четири наређења. Са Вождовца су стигле 194 пријаве, Палилуле 190, Новог Београда 179, Раковичани су се жалили 90 пута, са Врачара је пријављено 85 случајева, са Старог града 59, а Савског венца 29 - наводе у надлежном секретаријату.

Са Чукарице, одакле је комуналној милицији упућено 118 жалби, пријаве грађана стижу за незатварање улазних врата, буку у суседним становима или држање кућних љубимаца. Звездарци, који су највише цинкарили комшије, највише су се жалили на трчање деце у становима и лавеж паса.

- Комунална инспекција добија у просеку једну жалбу дневно - наводе у ГО Звездара. - Никоме до сада није писан прекршајни налог већ је све решено саветодавним деловањем и нико није платио казну.


Комшијама је проблем бука из ходника

И према искуствима професионалних управника, на њихова врата станари углавном куцају због бургијања које допире из стана у фази реновирања у време кућног мира. А на тапету су се нашли и кућни љубимци.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Спречена надоградња у Крунској: Инвеститор покушао да на постојећи објекат дозида два спрата

- Највише се жале на реновирање станова, ширења веша у ходницима зграде, гласне музике и одлагања намештаја у ходницима - наводи за "Новости" Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда. - Из мог искуства, никоме није написан прекршајни налог, већ су само биле у питању опомене. Сматрам да треба да се пооштри казнена политика и да се почне са кажњавањем. Јер, се тужене комшије примире неко време, али се опет врате на старо.


ОБАВЕЗНА ТИШИНА ОД 16.00 ДО 18.00

СХОДНО новој одлуци о кућном реду, радним данима је обавезна тишина од 16.00 до 18.00 и у вечерњим сатима од 22.00 до 7.00 наредног дана. У данима викенда, кућни мир треба да се обезбеди од 14.00 до 18.00 и у вечерњим терминима, суботом од 22.00 до 8.00 сати и недељом од 22.00 до 10.00 наредног дана.

Комунални милиционар је овлашћен да изда прекршајни налог за физичко лице, станара, од 5.000 динара, за правно лице 50.000 динара.


СУРЧИН

НА адресе комуналне инспекције Општине Сурчин није стигла ниједна пријава за ремећење кућног реда.

- Није било жалби па није постојала потреба за поступањем комуналне инспекције, као ни потреба за издавањем мера - наводе у ГО Сурчин.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sadjitarius

11.02.2020. 12:27

Ma nema ništa od toga,nemojte da ste naivni.Kao i stajanje u žutoj traci,pa nasred ulice sa upaljenim "sva četri",pa pričanje telefonom u toku vožnje,pa stvaranje buke od 2 do 5,pa bahato parkiranje,pa pušenje u SVIM restoranima i kafićima,švercovanje u gr.pravozu...eeejj hoćete još ? Nema,ova država je slaba,Slina !