МНОГОБРОЈНИ средњошколци одлучили су да школски распуст проведу радећи. Због захтева послодаваца за радницима који могу бити и малолетни, омладинске задруге су понуде огласиле средњим школама, које су се укључиле у представљање радних места ученицима.

Средњошколци су тренутно највише ангажовани на пословима лепљења декларација, док одређен број ради као публика на снимањима серија или емисија. Они отпорнији на хладно време одлучили су се да деле рекламне материјале пролазницима.

- Задовољни смо бројем пријављених омладинаца, јер је ово време када је смањена активност студената у тражењу послова због испитних обавеза - кажу за "Новости" у Омладинској задрузи "Булевар". - Цене дневница се крећу од 1.500 динара за полудневнице у трајању од четири сата до 3.500 динара за теже физичке послове. За осам сати ангажовања омладинци у просеку зараде око 2.000 динара.

Популарни посао за младе већ неколико сезона уназад је и рад у кол-центрима. Радници се ангажују, углавном, на дужи временски период, минимум месец дана, а зарада може и да пређе просечну републичку плату.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спречена надоградња у Крунској: Инвеститор покушао да на постојећи објекат дозида два спрата


- Неколико месеци уназад, имамо по три,четири организована разговора недељно за рад у кол-центрима - кажу надлежни из задруга. - Месечна плата може да достигне и износ од 70.000 динара, а у појединим центрима је познавање страних језика једини услов за рад.

У закону који уређује пословање студентских и омладинских удружења, наводи се да је послодавац дужан да уплати новац на рачун задруге најкасније осам дана од обављеног посла, док она има на располагању три дана да ту суму, са порезима и доприносима, проследи свом члану. То значи да омладинац који је обављао посао треба да добије накнаду за свој рад у року од 11 дана. Ипак, пракса показује да је ситуација другачија, и да омладинци на уплату некад чекају и по два до три месеца, док задруге истичу да је проблем углавном у послодавцима, који касне са уплатама.


ТОКОМ ЛЕТА ВИШЕ ПОНУДА

ОМЛАДИНСКЕ задруге током летњих месеци нуде више послова омладинцима. Собарице, спремачице, конобари и шанкери имају највише шанси током лета због повећаног броја страних туриста у престоници. Међутим, сезонски послови попут бербе воћа нису популарни међу младим Београђанима.