ПОБЕДНИК ће након четири месеца "одсуства", из смедеревског атељеа стићи у Београд сутра, док ће у петак бити враћен на Калемегдан. Како су "Новости" ексклузивно најавиле почетком фебруара, статуа се поставља уочи Сретења, а грађани ће као и пре рестаурације, моћи да га виде на платоу испред Горњег града Београдске тврђаве у четвртак од 10 до 16 сати.

Цео процес, од скидања са постамента до враћања, изазвао је велику пажњу јавности, а све информације о фазама обнове дељене су са грађанима на званичном твитер-налогу. Недавно је урађен најоштећенији део кружног постамента испод скулптуре од одговарајућег камена истог порекла и геолошке старости као оригинални.

- У рестаураторској пракси проналазак одговарајућег материјала је један од најтежих задатака, а у овом случају смо поносни што смо у томе успели - објављено је на твитер-налогу "Победника". - Због великог интересовања и питања, обавештавамо суграђане да никакве измене на скулптури нису обављање, нити је тако нешто било могуће. Радови који су урађени везани су искључиво за очување споменика и спречавање његовог неповратног уништења.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Спречена надоградња у Крунској: Инвеститор покушао да на постојећи објекат дозида два спрата


У току децембра завршени су деликатни радови на конзервацији стуба и постамента. Уграђена је нова конструкција од нерђајућег челика унутар скулптуре. Црне нечистоће са кипа, које су се годинама таложиле од смога и чађи скидане су на посебан начин, уз помоћ метода чишћења сувим ледом. За обнову једног од симбола Београда, Град је издвојио 26 милиона динара.


СКИНУТ 10. ОКТОБРА

БРОНЗАНИ Мештровићев кип, висок 4,25 метара и тежак скоро тону, скинут је са постоља 10. октобра, уз помоћ сајли и дизалице. Обнови су претходиле детаљне вишегодишње припреме, када је утврђено да је "Победник" у катастрофалном стању.Стручњаци из Завода за заштиту споменика културе Београда, уз помоћ 3Д скенирања открили су да на бисти постоји 30 рупа од гелера, насталих током Другог светског рата.