ДЕЛОВИ новог грба урађеног по узору на стари грб Краљевине Југославије са два крилата лава враћени су на старо место - зграду Главне железничке станице изнад римских цифара, на место на коме се амблем налазио од 1885. године.

Композиција два грифона који држе картушу на којој се налази грб Краљевине Србије са круном на врху, уништена је и склоњена 1945. године, после Другог светског рата са ове локације, рекао је заменик градоначелника Горан Весић. Иначе, дело је дугачко 3,9 а високо 1,15 метара.

- Током тренутне реконструкције фасаде станице, Завод за заштиту споменика културе града Београда реконструисао је композицију на основу старих фотографија. Тако ће грб Краљевине Србије ове године, после 75 година, бити враћен на место на коме се налазио од 1885. године - рекао је Весић.

Он је подсетио да је зграда Железничке станице изграђена 1884. године, непосредно пре успостављања прве железничке везе у Србији, као и да је у време грађења представљала једно од најмонументалнијих здања тадашње краљевске престонице.


ИСТОК И ЗАПАД

ИЗГРАДЊОМ зграде Главне железничке станице, тадашња Краљевина Србија завршила је пројекат железнице која је повезала исток и запад Европе, како се и обавезала на Берлинском конгресу. Иначе, због својих културно-историјских и архитектонских вредности ово здање проглашено је за споменик културе 1983. године.