ПОСЛЕ седмодневне хаварије, станари 360 станова зграде у Улици Отона Жупанчича из улаза 21, 21а и 21б у Новом Београду коначно су добили грејање и викенд су дочекали у топлим домовима. Према речима управнице зграде Милеве Савић, радијатори су били млаки већ у петак предвече, и требало је неколико часова да се загреју хладни станови.

Екипе "Беоелектрана" су, после писања "Новости", тек у петак када је цурење воде заустављено, изашле на терен и замениле циркуларну пумпу која се покварила, јер је подстаница била поплављена. Вода је почела да цури пре месец и по дана, а тек недељу дана након што су обуставили доток топлотне енергије, радници су могли да уђу у подстаницу. Пуних седам дана, надлежни су пребацивали одговорност са једних на друге, не успевајући да реше проблем због којег се смрзавало око 800 људи.

ГРЕЈАЛИЦЕ И ЋЕБАД НИЈЕ било лако станарима у Отона Жупанчича док су чекали да се квар санира. С обзиром на то да је реч о бившем самачком хотелу, људи су се жалили да су електричне инсталације дотрајале, па су могли да користе само једно грејно тело. И дане и ноћи проводили су уз грејалице и умотани у ћебад.

- У петак после 17 часова осетили смо млаке радијаторе. Једва смо дочекали да се овај квар отклони, цвокотали смо недељу дана, деца, стари, болесни... Требало је неко време да се систем подигне, а станови угреју јер су данима били без грејања. Сада су сви одахнули - каже управница Милева Савић.

Како је наш лист већ писао, станари ове новобеоградске зграде тврде да су од 21. децембра прошле године куцали на врата многих градских служби и инспекција како би нашли решење. Међутим, са свих адреса стигао је исти одговор - "Квар није наш". Тек у петак, огласиле су се "Беоелектране", наводећи да је квар отклоњен.

- Након што је надлежно предузеће које одржава унутрашње водоводне инсталације, отклонило квар који је узроковао прекид рада подстанице за грејање, теренским екипама омогућен је улазак у топлотну предајну станицу - рекли су из "Беоелектрана". - Том приликом, констатовали смо да електроормар, циркуларна пумпа, као и остала опрема нису били у функцији, јер су били потопљени водом која се данима изливала у станицу. Обезбеђена је и намонтирана заменска пумпа.