Председник Скупштине Града Београда Никола Никодиејвић истакао је у емисији „Добро јутро” на телевизији Хепи да ће Град Београд, као једну од 43 мере за здравији и чистији Град, реализовати набавку 200 нових аутобуса на гас.

Никодијевић је истакао да Београд, када је у питању јавни превоз, уводи стандарде Европској уније.

Прошле године купили смо 248 возила са Еуро 6 моторима и то по највишим европским стандардима у тој области. Град Београд предузима низ мера и доноси одлуке којима ће утицати на квалитет живота у граду. Разрадили смо укупно 43 различита пројекта са циљем да се директно и индиректно утиче на побољшање квалитета ваздуха у Београду. У складу са новим мерама и потребама, уместо раније планиране набавке дизел аутобуса, решили смо да реализујемо куповину 200 нових аутобуса на гас – поручио је Никодијевић.

Ова мера ће бити допуњена одлуком да се у наредних пет година годишње купује по 80 аутобуса на гас, те да се на тај начин средњорочно изврши замена возног парка и сви дизел аутобуси у јавном превозу замене аутобусима на еколошки много прихватљивији гас.

Имамо пет аутобуса на електрични погон, а купићемо још пет који ће бити у функцији на тзв. Еко линији у центру града. Мало је великих градова који могу да изврше трансформацију јавног превоза у кратком року, па тако и Париз планира да то уради до 2025. године. Мадрид је до 2020. године у превоз уложио значајна средства, а до 2025. године планирају да уложе додатна средстава како би прешли на гас. То су огромна улагања и потребно је време, а ми не каснимо за новим тенденцијама великих градова – навео је он и додао да за то има средстава у буџету.

Председник Скупштине града је подсетио на то да је Град Београд у сарадњи са кинеском компанијом потписао Уговор о изградњи топлодалековода од Тента у Обреновцу до Новог Београда, како би се топла вода искористила у систему даљинског грејања, а не да се бесповратно испушта у Саву. Тај пројекат значајно ће уштедети потребне количине гаса за даљински систем грејања у Београду, и на тај начин допринети укупној ефикасности система.

У протеклих пет година угасили смо преко 50 котларница јавних корисника који су користили еколошки неприхватљива горива, и пребацили их на гас – поручио је он и нагласио да се тај програм наставља истим темпом док се у потпуности не изврши супституција ложишта на мазут и угаљ гасом.

Говорећи о туристичким потенцијалима Града, председник Скупштине града подсетио је на то да је Београд постао права спортска дестинација Југоисточне Европе јер се у њему одржава низ спортских догађаја од међународног значаја.

Препознати смо као град спорта и трудимо се да у тој области будемо водећа престоница у југоисточном делу Европе. Квалификациони турнир за жене за пласман на Олимпијске игре се управо одржава код нас, и он је седам дана након избијања епидемије вируса у Кини додељен Београду. То је израз великог поверења спортске јавности у наш Град и Србију. Показали смо се као одлични организатори и спремни смо да у кратком временском року организујемо велике спортске догађаје – закључио је Никодијевић.