ВЕЛИКА хаварија догодила се јутросоко 4.20 часова у Улици ђакона Авакума код броја 44 на Душановцу, кад је пукла водоводна цев промера 500 милиметара, а вода се слила чак до Аутокоманде. Како је "Новостима" потврђено из МУП-а, две особе су евакуисане из аутомобила који су се налазили испод надвожњака. Вода је продрла у више од 60 кућа, поплављени су околни објекти и улице, и направљена је велика материјална штета. У тренутку хаварије тло је подрхтавало, одмах се створила велика количина воде, која је носила возила.

Поплављене је данас посетио Александар Савић, председник ГО Вождовац. Он је истакао и да ће општина обезбедити смештај за све грађане који не буду могли да преспавају у свом дому.

- Поједине куће су поплављене и у њима се не може боравити. Општинска комисија коју смо формирали, заједно са комисијом Београдског водовода и канализације и Центра за социјални рад Вождовац, пописала је 61 домаћинство и 18 аутомобила који су претрпели штету - рекао је Савић.

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да би квар требало да буде отклоњен вечерас до 22 сата.


- Грађанима ће бити на располагању цистерне са водом. Будући да је температура прилично ниска, постоји бојазан од стварања леда на деловима пута где се вода излила, али ће екипе ЈКП "Београд-пут" бити спремне да делују и посипају со - истакао је Радојичић и додао да је до пуцања цеви дошло због великих температурних осцилација.

Према речима станара, из цеви је у зору шикнула вода у млазу који је достизао висину од пет метара. Репортери "Новости" су и јутрос и после подне овде затекли раднике Београдског водовода и канализације, који су санирали квар, у води и блату којима је била прекривена читава Улица ђакона Авакума. За то време, житељи овог дела Душановца износили су своје потопљене ствари из кућа.

- У 04 сата ме је пробудила супруга, која је чула да је нешто пукло. Изашли смо испред куће и видели да вода из цеви шикља чак до електричних каблова на бандерама. Великом брзином нам се цела кућа напунила, и неких 50 сантиметара у собама је било под водом - рекао је за "Новости" Давид М. који живи у кући која се налази одмах поред места хаварије. - Кревети, ормари, ламинат и теписи су нам потпуно уништени, а вода је потопила и фрижидер и друге кућне апарате, који су, претпоствљам, сада покварени. Вода је чак улазила и кроз зидове, тако да су и они натопљени и оштећени.

Место хаварије посетили су и секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Дарко Главаш, као и директор БВК Драган Ђорђевић.

ДУГОГОДИШЊИ ПРОБЛЕМ

ПРЕМА речима житеља Улице ђакона Авакума, ово није први пут да имају проблем са истом водоводном цеви. Наиме, у претходне две године екипе "Водовода" су на свака три до четири месеца интервенисале на овом делу водоводне мреже.

- Радници БВК су пре два дана овде нешто радили, а цев је пукла у ноћи после тих радова - тврди један од житеља Улице ђакона Авакума.