Београдске приче: Уз Балканску до Краљице Наталије...

Зоран Николић

05. 02. 2020. у 16:44

Београдске приче: Уз Балканску до Краљице Наталије...
Старе фотографије враћају нас у амбијент када су овде живеле најважније занатлије, док је породилиште одредило важност тадашње Улице Народног фронта

Балканска улица је једна од ретких која од свог првог именовања није мењала име у престоном граду. Али зато је достојанствену Краљицу Наталију на више деценија потиснуо Народни фронт, да би се краљица победоносно вратила на своје место почетком транзиције. Додуше, транзиција није била баш победничка, али то је нека друга прича...

Балканска је симбол Београда на свој, аутентичан начин. Деценијама се у престони град стизало железницом. А потом, од излаза из Железничке станице логичан пут био је узбрдо - уз Балканску. Тамо, навише, за многе су стајали обриси новог, обећаног града. Деценијама су малени шегрти, дечаци долазили у град како би овде добили ухлебље и прилику да "узму занат у руке" и побегну од руралне неимаштине.

Дуго су Балканску улицу сматрали местом на коме су се налазили најбољи и најугледнији трговци, а важило је и правило да се на том простору може купити све што је важно у Београду.

Начичкане радње са тендама биле су овде почетком 20. века као неопходна трговачка жила-куцавица, а слично је било, рецимо, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Београдске приче: Предратна упозорења на опасност од дроге

Улица краљице Наталије имала је другачију прошлост. Њено прецизно просецање везано је за трговце грубим тканинама - абаџијама. (Додуше, за наш, "префињен" укус све што су користили наши преци било би, више или мање - грубо.). Током развоја и ширења главног града и овај део је постајао елитни. Густо насељен, био је дом многих угледних политичара и највиших државних функционера, па је други део улице, онај ближи Милошевој, неко време носио име "Министарска".

Можда најшармантнији назив, додуше у жаргонском обраћању, Улица краљице Наталије носила је када су је у шали прозвали "Улицом апсолутних почетника". Било је то осамдесетих година прошлог века када је познати светски музичар Дејвид Боуви направио истоимену песму, а будући да је највеће београдско породилиште смештено у овој улици, многи су овај назив осетили примереним и духовитим.


ХОТЕЛ "ПРАГ"

На углу Балканске и Улице краљице Наталије већ деценијама стоји Хотел "Праг". Ово здање се налази на овом месту од 1929. године а дело је архитекте Ђуре Борошића и изграђен је у стилу "арт декоа".

У то време су многи угледни и велики хотели у граду имали и своје "мале" имењаке, најчешће у форми омалених кафана у близини већег здања. Власници малих локала "гребали би се" о углед великих, тако што су надевали имена својим кафаницама "Мали Праг", "Мала Москва", "Мали Париз"...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације