НАПЛАТА паркирања у Младеновцу поново ће почети 1. фебруара. После раскида уговора са "Метропаркингом", новембра 2017. године, Младеновчани су се паркирали где и како су стигли. Општина је онда, како би остављање возила довела у ред, оформила ново јавно предузеће "Паркинг сервис" које почиње да ради 1. фебруара.

Младеновац је сада подељен на прву и другу зону. У првој, црвеној, има 430 паркинг места, а у другој, жутој 296.

- Сат у првој зони кошта 42 динара, дозвољено време паркирања је 120 минута, а још 60 може бити продужено. Трећи започети сат наплаћује се дупло, 84 динара. У жутој зони, сат се наплаћује 30 динара. Дневна карта у другој зони је 180 динара, а ова опција не постоји за црвену зону - кажу у новофоримираном предузећу.

ПОГОДНОСТИ НОВО предузеће ЈКП "Паркинг сервис" налази се на адреси Краља Петра Првог 246. Труднице и породиље, док дете не напуни годину дана имају право на беспалтно паркирање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Муке Младеновчана: Ако послушају Општину, платиће казну за паркирање!

Поређења ради, паркинг у Београду кошта од 100 динара у љубичастој(30 минута) до 41 динар у зеленој зони (60 минута).

Осим СМС поруком, карту за паркирање у Младеновцу могуће је купити и на киоску. Паркирање се наплаћује радним данима од 7.00 до 20.00, суботом до 14.00 часова, а недељом је остављање возила бесплатно.

Станари који живе у обележеним улицама имају право на претплатну карту. Она за прву зону износи 840 динара, а у другој зони је 504 динара. У поређењу са ценама станарских претплатних карата у Београду, ово је скупо. Наиме, месечна претплата за станаре у све три зоне у престоници, па и за оне који живе у самом центру је 457 динара.

Казна за неплаћање паркирања је 1.200 динара, а ако се плати у року од седам дана упола је мања. О наплати, рачуна ће водити шест контролора који ће свакодневно обилазити зониране саобраћајнице. Протекле седмице, Младеновчанима су дељени леци како би се упознали са новим паркинг зонама и наплатом паркирања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Паркинг сервис плени возила дужницима

Осим привикавања на нове намете, станари вишеспратнице у Краљице Марије 26 због паркирања имају додатни проблем. Наиме, паркинг места су исцртана по кошаркашком терену који се налази иза њихове зграде. Игралиште, на коме се генерације малишана одрастале, сада је претворено у паркинг. Одговоре како је Секретаријат за саобраћај одобрио да се места овде обележе, "Новоости" нису добиле.

ЈКП "Београд пут" радио је пројекат за паркинг места, а Секретаријат за саобраћај дао сагласност.

РАСКИД СА "МЕТРОПАРКИНГОМ"

ОПШТИНА Младеновац је на ванредној седници Скупштине одржаној 19. октобра 2017. донела одлуку о раскиду уговора са "Метропаркингом", који је потписан 2011. Основ за раскид уговора био је то што је ова фирма, без знања и сагласности ГО Младеновац, уступила другом предузећу право на наплату потраживања (казне које суграђани нису платили). Из "Метропаркинга" тада су наводили да према важећим прописима могу ангажовати треће лице ради наплате и то без сагласности ГО Младеновац, као и да је раскид уговора ништаван.