Градоначелник Београда Зоран Радојичић обишао је данас радове на изградњи основне школе у насељу Лештане која би, како је рекао, требало да буде завршена до почетка школске године у септембру ове године.

Навео је да је презадовољан јер радови теку по плану и додао да ће рокови, по свему судећи, бити испоштовани.

Како је истакао, веома је важно да свој деци са територије Београда буду обезбеђени добри услови за школовање и одрастање.

"Ако деца имају адекватне услове и родитељи су мотивисанији да своју и будућност своје деце граде у Београду и Србији уместо да размишљају о емиграцији", рекао је Радојичић који је радове обишао заједно са градским секретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком.

Радојичић је подсетио да се школа у насељу Лештане налазила у неусловном монтажном објекту изграђеном 1979. године и додао да ће се нова школа простирати на 5.500 квадратних метара.

Навео је да је вредност радова око 550 милиона динара и да ће школу похађати 1.500 малишана, а да се посао реализује преко Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије.

"Објекте попут овог морамо да градимо у свим београдским општинама, јер је равномерни развој како централних тако и рубних општина један од приоритета Града Београда", истакао је Радојичић, наводи се у саопштењу Градске управе.

Рекао је да се тренутно ради на прикупљању документације за почетак изградње огранка Дома здравља Гроцка у Винчи, недалеко од ове школе, и да је план да се са радовима почне у другој половини године. Осим тога, додао је, у плану је изградња још две здравствене станице у општини Гроцка.

Када је нови објекат основне школе у насељу Лештане у питању, Радојичић је нагласио да се води рачуна о енергетској ефикасности што је, додао је, веома важно у време климатских промена и све веће потребе за очувањем и заштитом животне средине.

"Са грађанима сам разговарао о свему што још увек недостаје, али сам сигуран да ову општину, која има огромне потенцијале, очекује сјајна будућност", рекао је Радојичић и додао да би у наредном периоду на територији града требало да уследи реконструкција још 20 школа чиме ће образовни систем Београда бити додатно унапређен.

Председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић захвалила је градоначелнику на посети и рекла да Град, као и Секретаријат за образовање и дечју заштиту, посвећују пуно пажње општини Гроцка.

"Град је подржао наше активности везане за рушење старог објекта основне школе у насељу Лештане, који заиста није пружао адекватне услове за школовање основаца са наше општине", додала је она.

Током разговора са грађанима градоначелник је упознао осамдесетдвогодишњег Лукић Томислава који му се похвалио, показавши дрво које је засадио 1948. године.

Градоначелник није крио своје одушевљење занимљивом причом вредног Грочанина, истичући да сваки грађанин Београда треба да се угледа на њега и посади бар једно стабло.

"Томислав је 1948. године посадио ово дрво и сада поносно може да каже да је остало овде у школском дворишту. Моја идеја је да деца наших школа данас посаде своја стабла у школским двориштима и да могу као и Ви поносно да доживе и дочекају да то дрво овако порасте", рекао је градоначелник.

Истакао је да је важно да Београд буде што зеленији и прецизирао да је тренутно 15 одсто зелених површина у престоници, а да је циљ да до 2025. године 25 одсто Београда буде под зеленилом.

Један од корака ка достизању тог циља, додаје се у саопштењу, Радојичић види управо у томе да сваки грађанин има могуцност да посади бар по једно стабло.