ГРАДСКА грађевинска инспекција наставиће и током ове године да руши нелегално изграђене објекте у Београду, без обзира на то да ли је реч о приватним кућама или комерцијалним здањима.

Према речима секретарке за инспекцијске послове Соње Божовић, за ову намену издвојено је 135 милиона динара. Током претходне године, престоничка грађевинска инспекција отворила је 21.000 нових предмета, а 40 инспектора обавило је више од 5.000 редовних и ванредних контрола.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИНСПЕКЦИЈА ЗАТВОРИЛА ПЕТ ГРАДИЛИШТА: Трака и око завршених објеката!


- У 2019. години, срушен је 21 бесправно изграђен објекат на територији главног града, затворено је више од 450 градилишта и поднето је више од 300 кривичних и других казнених пријава - истакла је Божовићева. - Инспекција не прави разлику, да ли је реч о стамбеном или пословном објекту, као што је била зграда од 6.000 квадрата у Великом Мокром Лугу, која је прошле године срушена.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БАХАТО: Зида "Плазму" и не гледа инспекцију


Према њеним речима, основни критеријум и приоритет којим се води грађевинска инспекција јесте заштита јавног интереса, безбедност грађана и деце, па су тако прошле године срушене зграде које су биле поред школских дворишта.


- Апелујемо на суграђане да зидају у складу са законом. У супротном, могу очекивати кривичну одговорност, рушење објекта, а на крају и наплату трошкова тог уклањања - закључила је Божовићева.


УКЛОЊЕНА "ПЛАЗМА"


ЈЕДНА од најбизарнијих грађевина у престоници била је "плазма ТВ" зграда у Улици Светозара Зорића у насељу Медаковић. Осим нереално уских габарита, инспектори су утврдили да се сви радови изводе без дозволе, па је градилиште истог дана затворено. Ова грађевина у јулу је сравњена са земљом.