Рударски басен, фабрике и највећа термоелектрана у Србији могли би да униште ваздух у Обреновцу. Међутим, "Електропривреда Србије" уложила је око 500 милиона евра како би омогућила грађанима овог дела престонице да дишу здравије. Судећи према подацима "Ер вижуала" (AirVisual), јуче је концентрација суспендованих честица (ПМ) била чак десет шута нижа у Обреновцу него у Београду.

И док се главни град "окупао" у црвеној боји, уз упозорење да је ваздух нездрав, дотле се у овој општини "зеленило". За то је у великој мери заслужна "Електропривреда Србије", која је у последњих 15 година уложила око 500 милиона евра у заштиту животне средине. У истом периоду, Термоелектрана "Никола Тесла" (ТЕНТ), као највећи произвођач електричне енергије, реализовао је неколико еколошких пројеката, у које је уложено више од 200 милиона евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Загађен омотач изнад престонице, ваздух у црвеној зони! (ФОТО)


- Урађена је реконструкција електрофилтера на свим блоковима термоелектрана у Обреновцу - рекли су нам у ЕПС. - Електрофилтери су најважнија брана од емитовања ПМ честица. Доказ за то је и бели дим из димњака ТЕНТ А и ТЕНТ Б.


Ефекти реконструкције електрофилтера су видљиви, јер је емисија честица смањена чак осам пута. Тренутно загађење не потиче из термоелектрана ЕПС.  Како кажу у "Електропривреди", одсумпоравање је највреднији и технички најсложенији пројекат у ТЕНТ. Кошта 217 милиона евра, а радови на четири блока ТЕНТ А су почели пре годину дана. Када овај део посла буде урађен, емисија сумпорних гасова смањиће се девет пута, а тим системом биће додатно смањена емисија ПМ честица.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРБИЈА У ЉУБИЧАСТОМ: Велико загађење данас широм земље (ПОДАЦИ ПО ГРАДОВИМА)


- Као нуспроизвод добијаће се гипс, који се може користити у грађевинарству, а помешан са пепелом и за изградњу путева. У плану је изградња сличног постројења и на осталим блоковима ТЕНТ А, као и у ТЕНТ Б - напомињу из предузећа.


Више од 35 милиона евра уложено је у пројекте смањења емисија азотних оксида у ТЕНТ А. Нова технологија одлагања и транспорта пепела, која онемогућава развејавање пепела, уведена је у ТЕНТ Б, а то је био приличан проблем за грађане Обреновца и околине.


Само у последње три године, ТЕНТ је у рекултивацију депонија пепела и шљаке, пошумљавање и друге пројекте уложио око 50 милиона динара. За даље смањење емисија ПМ честица и гашење индивидуалних ложишта, која су означена као највећи загађивачи, важан је и пројекат градње главне трасе новог топловода од ТЕНТ А до насеља Потића воће.


Реализација пројекта је у току, и ЕПС је за то издвојио 1,3 милијарде динара.


ЗЕЛЕНИ ПРСТЕН


ЈП ЕПС је покренуо израду техничке документације за реализацију пројекта "зеленог прстена" око ТЕ "Никола Тесла А". Дужина тог заштитног зеленог прстена биће шест километара са засадима и садницама, које ће утицати на то да ваздух буде чистији. "Зелени појас" ће ублажити загађење и спречити ширење негативних утицаја на животну средину.


БУДУЋИ ПРОЈЕКТИ


У НАРЕДНОМ периоду је планирано је да се инвестира више од 445 милиона евра у еколошке пројекте - кажу у ЕПС. - Најважнији приоритети су повећање ефикасности и поштовање законом прописаних еколошких стандарда у области заштите животне средине - ваздуха, воде и земљишта. Циљ је достизање европских норми за велика постројења за сагоревање, односно достизање норми прописаних Директивом о великим ложиштима.