ГРАД Београд без одлагања треба да донесе нову одлуку о постављању плутајућих објеката на територији престонице и спречи угрожавање безбедности грађана. Ово је део саопштења Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, поводом пожара који се прошлог понедељка догодио на Савском кеју, када је у Блоку 44 изгорео сплав "Цунами" који, како је саопштено, није имао све потребне дозволе. Уз то, у Министарству тврде и да је власник покушао да превари инспекцију.


Из овог министарства упозоравају да употреба сплавова који немају све потребне дозволе, а на које долази више стотина људи током дана, представља озбиљан ризик који може довести не само до уништавања имовине, већ и до угрожавања живота.

- Ниједан од сплавова који су изгорели није имао спроведен технички преглед нити издату плутајућу дозволу - наводе надлежни.


- То је случај и са осталим објектима у ланцу "Цунами", који немају технички преглед нити важећу дозволу, са изузетком сплава "Цунами 5". Несавесни власник покушао је да обмане јавност да су изгорели објекти имали извршене прегледе и важеће дозволе, тако што је приказао само део документације коју је издало Министарство, а која се односи на "Цунами хаус 9", који није био захваћен пожаром.


Прочитајте и: "Vatreni cunami" “potopio” splavove: Samo jedan od šest i to onaj koji nije goreo ima plovidbenu dozvolu


Такође, исти власник покушао је и да обмане инспекцију Министарства тако што је регистрациону ознаку "Цунами 5", доделио сплаву "Цунами 2" који је изгорео, како би "доказао" да је макар један од уништених објеката имао плутајућу дозволу, због чега је инспекција против њега поднела пријаву.


СТРОЖЕ КОНТРОЛЕ

ИЗ надлежног министарства најављују да ће у наредном периоду пооштрити контроле сплавова, што очекују и од престоничких општина. Такође, на трави код обале настало је ругло јер се ту сада гомилају остаци угљенисаних делова "Цунамија".