Контејнери само за кућни отпад: Градска чистоћа планира да пооштри контролу одлагања смећа

М. СТАНОЈКОВИЋ

понедељак, 27. 01. 2020. у 10:36

Контејнери само за кућни отпад: Градска чистоћа планира да пооштри контролу одлагања смећа

Привредници ће бити контролисани шта одлажу у контејнере; Фото З. Јовановић

Сви пословни објекти убудуће ће морати да имају уговор
ЈКП "Градска чистоћа" планира да током ове године, у сарадњи са Градом, појача контролу одлагања отпада из угоститељских и других предузетничких објеката. Како наводе у овом предузећу, упркос обавези да склопе уговор са "Чистоћом" или неким другим оператером који ће им по плану одвозити смеће, контејнери у близини зграда претрпани су отпадом који није кућни.

Гомилом стакла, разног отпада који не потиче из домаћинстава, пуне су посуде за одлагање смећа по граду. Због тога, осим што заузимају простор за кесе из станова, на депонијама завршава отпад који не би требало.

Да би се покрили трошкови пружања услуге сакупљања, одвожења и одлагања отпада, неопходно је да се уреди контрола одлагања смећа од привредних субјеката од 2020. до 2022. године.

- Већом контролом онога што привредници одлажу у контејнере за комунални отпад, створиће се услови да се посебно фактурише услуга редовног депоновања кућног смећа, а посебно неопасног индустријског - наводи се у плану предузећа. - Која врста отпада и којим интензитетом ће се то смеће сакупљати од привредних субјеката уређиваће се посебним уговорима. На тај начин ће се створити реални услови за повећање прихода.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Градиће се кула од 168 метара: Београд ће имати највишу зграду на Балкану


Како за "Новости" објашњавају у ЈКП "Градска чистоћа", оваква могућност постоји и сада, али нема контроле и веома је мали број оних који ову обавезу поштују. Тако, према њиховим искуствима, фризерски салони, ресторани, одлажу свој отпад у контејнере.

- Фризерски салони, на пример, у контејнере бацају тубе од фарбе, ресторани масноћу, уља, стаклорезачке радње стакло, а то је све индустријски отпад - кажу у "Чистоћи". - Пошто ће се пооштрити контрола, мораће да склопе уговор. Ми ћемо се потрудити да дамо повољнију понуду, али могу да склопе уговоре и са другим партнерима. Самим тим што ће од октобра наш привредни партнер контролисати шта заврши на депонији, мораће да се уреди процес одлагања и одвожења смећа.


ГРАДЊА НОВОГ ЦЕНТРА

ОСИМ што грађани једном месечно могу поред контејнера да одложе кабасто смеће, па да га екипе "Градске чистоће" одвезу, ово градско предузеће планира да изгради центар за комунални кабасти отпад. На тај начин би се створили услови за испуњење законске обавезе да Град обезбеди простор на којем грађани могу да одлажу отпад који је настао у домаћинствима, али који не може да се одлаже на депонију, попут намештаја, батерија, акумулатора.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bojan

27.01.2020. 15:06

To onda znači da će moći da se smanji cena za građane jer će se povećati od pravnih lica