ОД увођења новог Закона о становању и именовања управника, многе зграде у престоници почеле су да решавају вишедеценијске проблеме. Међутим, и даље их кочи недостатак новца да би обновили вишеспратнице у којима живе. Иако је било речи да би њихове новчане мањкове могле да поправе банкарски кредити, због недовољно гаранција, тек понека банка нуди овакве позајмице. Ако станари одлуче да се упусте у ову причу, мораће да на својим рачунима имају новца за учешће, док ће под хипотеку стављати заједничке просторије.

Према искуствима управника престоничких зграда, да би се кредит одобрио, прво је потребна такозвана кредитна способност, односно неоптерећен рачун. У случају да кредит одобри, банка средства неће дати на руке станарима, већ би директно исплаћивала извођаче радова.

- За ову одлуку неопходна је сагласност две трећине станара - објашњава Љубиша Бановачки, председник Удружења професионалних управника Београда. - Стамбена заједница морала би да има средства за учешће, што би, рецимо, за кредит од 50.000 евра, подразумевало 15.000 евра да има на рачуну. Месечна рата, коју би банка скидала са рачуна стамбене заједнице поделила би се на станаре сразмерно квадратури стана које поседују. Ако је рата 1.000 евра месечно за зграду, управник прерачуна колики је износ рате по стану.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Градиће се кула од 168 метара: Београд ће имати највишу зграду на Балкану


Иако је понуда на тржишту оскудна, неколико банака препознало је потребу за оваквом врстом услуге. Углавном нуде кредите за пројекте енергетске ефикасности. Могуће је добити новац за системе грејања и хлађења, енергетски ефикасног осветљења и термо-фасада. Пошто одређене банке сарађују са појединим организацијама које финансирају енергестку ефикасност, постоји могућност и да се одобри од шест па до чак 20 процената бесповратне помоћи од укупног износа инвестиције која се финансира из фондова тих организација.

Гаранција да ће станари отплатити кредит биле би и заједничке просторије које би се ставиле под хипотеку.

- Уколико зграда не исплати кредит, банка би могла да прода те просторије - наводи Бановачки. - Пошто банка склапа уговор са стамбеном заједницом, дуговања не може да потражује директно од власника стана. Али, управник може да утужи власника, па да се извршење спроводи преко административне забране.


ОТПЛАТА НА 95 РАТА

БАНКЕ на нашем тржишту углавном нуде позајмице до три милиона динара са максималним роком отплате од 95 месеци. У земљама у региону, овакве понуде су распрострањеније. У иностранству, банке дају и наменске кредите за одређене поправке.