На Сретење, 15. фебруара, статуа "Победника" требало би да буде враћена на Калемегдан који краси још од 1928. године. Подсетимо, октобра прошле године, "Победник" је скинут са постоља како би у Смедереву била обављена комплетна рестаурација, отклоњен низ недостатака, рупа од метака, прљавштине, и других незгода којима је годинама уназад био изложен.

Из Завода за заштиту споменика културе града Београда недавно су најавили да се радови приводе крају и уз тај коментар објавили неколико слика "Победника" након "операција", које су одмах подигле буру на друштвеним мрежама.

Прочитајте још: Обнова при крају, остало неколико ситних поправки: "Победник" ускоро спреман за повратак на Калемегдан (ФОТО+ВИДЕО)


"Да ли сте сигурни да је ово исти Победник", "Уста напумпана у складу са временом", "Већ се радујем Победнику, старом, а новом, подмлађеном", "Мало му стесали грбу на носу, баш ми личи на Шумадинца", "Нос су му смањили и исправили грбу, као да је ишао код пластичара", "Као да је изашао из неког кафића у Страхињића бана", само су неки од коментара који су претходних дана преплавили друштвене мреже.

Полемику о томе какаве су све и колике промене извршене на Мештровићевевој скулптури, синоћ су прекунули надлежни објавом на званичном Твитер налогу посвећеном реконструкцији и рестаурацији споменика.

- Због великог интересовања и питања која сте нам поставили, обавештавамо вас да никакве измене на скулптури нису вршене нити је тако нешто било могуће. Радови који су извршени везани су искључиво за очување споменика и спречавање његовог неповратног уништења - рекли су из Завода за заштиту споменика културе.

Фото: Twitter @PobednikSK
Да ли су му очи померене, нос увећан, лице затегнуто, усне "напумпане", грађани ће имати прилику да провере, јер ће "Победник", пре враћања на постоље бити јавно изложен, како би сви заинтересовани могли да виде какве су то промене на њему извршене.

- Скулптура ће након завршетка свих радова, а пре враћања на постоље, бити изложена како би јавност могла да сагледа све изведене интервенције и да упореди са стањем скулптуре у ком је била након демонтаже - наводе из Завода.

Да ли су "операције" успешно извршене, као и да ли је лепши "стари" или "нови" "Победник", остаје да видимо.

(blic.rs)