ОТКАД су 1. јануара општине преузеле надлежност над легализацијом објеката површине до 400 метара квадратних, Секретаријат за послове озакоњења објеката је ГО Звездара вратио на разматрање 17.000 предмета! Због великог броја докумената, уведен је сменски рад, а прва решења о легализацији челници ове локалне самоуправе требало би да уруче почетком марта.

Звездара је једна од три градске општине, заједно са Палилулом и Земуном, којима је новим статутом Града враћен највећи број предмета за легализацију. Међу њима има и предмета још из 1995. године.

- Људи деценијама чекају да добију решења и знамо колико им је то битно - прича, за "Новости", Владан Јеремић, члан већа ГО Звездара. - Зато смо морали да се организујемо тако да што ефикасније ове захтеве обрадимо. Увели смо сменски рад, а неке људе смо ангажовали преко омладинске задруге. Прва фаза овог обимног посла је презавођење. Сви предмети који су били у Секретаријату водили су се под неким другим бројевима. Сада сваки од 17.000 мора овде у општини да добије свој број. Друга фаза је правна тријажа предмета, којом ће се бавити правници. Трећа фаза је техничка тријажа, да се провери да неки од тих објеката нису на јавним површинама или на траси неке битне будуће саобраћајнице.

ГРАД РУШИ НЕЛЕГАЛНЕ ОБЈЕКТИ који не могу да се легализују, односно, они који добију негативно решење, требало би да буду порушени. Посао рушења и даље припада Граду. Сва негативна решења шаљу се Секретаријату за инспекцијске послове, који ће даље поступати по својој надлежности, кажу у Општини Звездара.

Јеремић објашњава да док је презавођење у току, грађанима не могу да дају информације о њиховим предметима. Зато апелују на Звездарце да се стрпе и да не долазе у општинску зграду бар још неко време. Општина ће штампати и информатор, како би појаснила грађанима ову процедуру, а како каже, увешће и телефонску линију на којој ће Звездарци моћи да добију информацију у вези са свим што их интересује када је реч о њиховом предмету.

- У дану се поново заведе око 400 предмета. Само за тај посао потребно је месец и по дана. Чим се половина од 17.000 предмета поново заведе, правници ће почети са другом фазом. У предметима где нема проблема, где је све чисто, решења о озакоњењу би могла да буду донета већ 1. марта - тврди Јеремић.

Највише предмета за легализацију је из Миријева и Малог и Великог Мокрог Луга. Јеремић каже и да очекује да ће нерешени имовинскоправни односи бити највећи камен спотицања у документацији.