КИНЕЗИ у Београду своју Нову годину дочекали су у 17 часова на Калемегдану, истовремено када и њихови сународници широм Кине, будући да је ова далекоисточна земља у једној временској зони. У великом, незаобилазном ватромету и другом Кинеском фестивалу светла су код фонтане "Рибар" на Београдској тврђави, на дочеку године Пацова, осим Кинеза уживали и многобројни Београђани.

Прослави кинеске Нове године присуствовали су и министри Владан Вукосављевић и Александар Антић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић. Програм је водио уметник Слободан Тркуља, који је оснивач овог фестивала.

Популарни Калиш су красили лампиони најразличитијих боја и облика. Најлепши је убедљиво био традиционални кинески змај, који је привукао највише пажње и највише пута био фотографисан. Светлосни спектакл креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигонга. Изложба ће бити на Калемегдану све до 16. фебруара, а улаз је бесплатан.

- Свечарско вече, као наш дочек, зове се чу-си, и тада су сви чланови фамилије на окупу - каже Оливера Голијанин из Института "Конфуције" у Београду. - Иако су нам културе далеке, можда је најближе поређење оваквог празника са нашим Божићем. Ово је сигурно један од највећих годишњих празника код њих.

То је и највећа сезонска планетарна миграција Кинеза. Сви који су расејани широм света, уколико могу, похрле кући да празник проведу са онима које највише воле и поштују.

Ватромет на Београдској тврђави- Њихова Нова година се обележава по лунарном календару и није "статични" празник, већ "пада" од 15. јануара до 15. фебруара - објашњава Оливера Голијанин. - Дочекују је у поноћ, и тада почиње ватромет. Заиста се пуца на све стране и из све снаге. Кинези верују да ће на овај начин растерати зле духове и да се тако штите од свих потенцијалних злих сила у години која наступа.

Удружење Кинеза у Србији је већ утемељено током више деценија, па је тако председник Јин Донгронг читаоцима "Новости" и њиховим породицама пожелео срећан празник.

У светлости породичног окупљања и поштовања, "наш" кинески председник био је веома лепо расположен и срдачан, упућујући нам поздраве са Златибора, где се тренутно налази. Чланови овог удружења су често у медијима и због отварања великих инфраструктурних и других објеката у нашој земљи, које су извели градитељи из Кине. Пре неколико деценија, када су први Кинези почели да се настањују у нашем граду, углавном су били познати као трговци. Данас их више препознајемо као угледне инвеститоре.

НИЈЕ ДАЛЕКО

НИСУ сви Кинези могли да оду кући, али чари модерне технологије помогле су им да превазиђу огромну дистанцу. Једног од трговаца, Хуа, мобилни телефон "спојио" је са рођацима из Кине. Тако је могао да види њихову раскошну трпезу и све детаље прославе. Није све тако далеко, као што изгледа...