Државне апотеке на продају? Приватници тврде да их је вишак запослених упропастио

NovostiOnline

петак, 24. 01. 2020. у 18:23

Државне апотеке на продају? Приватници тврде да их је вишак запослених упропастио

Фото П. Милошевић

Најављена продаја апотека које су у надлежности Града Београда изазвала је полемике о разлозима продаје, али и о пословању апотека у државном власништву
Најављена продаја апотека које су у надлежности Града Београда изазвала је полемике о разлозима продаје, али и о пословању апотека у државном власништву.

У Апотеци "Београд" кажу да послују позитивно и да нису обавештени о продаји, док у Савезу приватних апотекара Србије сматрају да је вишак радне снаге довео државне апотеке до "просјачког штапа".

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да Град планира да прода све објекте из своје надлежности који нису у систему градске комуналне инфраструктуре, између осталог и апотекарске установе јер, како је образложио, Град Београд, као и сви модерни градови, треба да се бави оним што пружа грађанима, а то је комунални систем.

Међутим, још није јасно када ће та продаја почети и шта ће она значити за запослене, за купце и потрошаче.

У оквиру мреже Апотека "Београд" тренутно послује 119 апотека у свим београдским општинама, а директорка те установе Јасминка Бјелетић је раније за Тањуг рекла да о продаји није обавештена.

Навела је да све апотеке функционишу због доступности здравствене заштите, али да међу њима има и оних које су нерентабилне, те да су то, углавном, приградске.

Када је реч о финансијским резултатима, навела је да Апотека "Београд" по тзв. готовинском моделу, који подразумева да се обрачун врши 31. децембра, у дефициту, али да тај минус три године уназад покривају из средстава суфицита из претходних година. Када је реч о обрачунском моделу, који подразумева обрачун свих плаћања и наплата на нивоу једне године, Бјелетић је казала да ће прецизне податке имати почетком фебруара, али да је по информацијама које тренутно имају, Апотека "Београд" по том моделу и 2019. године пословала позитивно.

Драгутин Рајевац из Савеза приватних апотекара Србије се нада ће продаја државних апотека у свим градовима у којима је планирана бити транспарента и да се неће догодити да се ти локали искористе за неку другу делатност.

При томе он сматра да су државне апотеке имале, како каже, огромну предност у односу на приватне, као и најбоље локације, али да су кадрови који су их водили показали немоћ да у поштеној и фер утакмици са приватницима направе резултат. То је по његовом мишљењу највероватније разлог зашто се оне продају.


Б92.нет

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

самоузимање

24.01.2020. 18:38

Као и Галенику, Хемофарм и многе друге државне фирме, политичари су оглодали и упропастили и ову.