У ДВОРИШТИМА вртића "Дуга" и Шесте београдске гимназије на Звездари, припадници МУП данассу пронашли 35 кесица хероина, које су ту, како се сумња, скривала тројица малолетника! Претресом стана једног од осумњичених пронађено је и заплењено око 170 грама наркотика, саопштио је МУП. Против двојице тинејџера није покренут кривични поступак и они су "предати родитељима на старање", док ће шеснаестогодишњак, који је преузео одговорност на себе, бити приведен на саслушање Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Према незваничним информацијама, полиција је већ неко време пратила тројицу малолетника, за које се сумњало да су локални нарко-дилери. Они су ухваћени приликом ископавања 34 кесице са хероином у дворишту Шесте београдске гимназије, где се налазио један од "штекова". Даљим оперативним радом, између цигала ограде вртића "Дуга", у правцу ка Батутовој улици, пронађена је још једна кесица овог наркотика, за коју се сумња да такође припада истој групи.


Како, за "Новости", каже директорка ПУ "Звездара" Снежана Перовић, безбедност деце у овом звездарском вртићу је на највећем нивоу.


- Полиција је дрогу у дворишту пронашла у току ноћи, када је ова установа затворена. Свако јутро наше чистачице обилазе двориште и никада ништа сумњиво није нађено - истиче Перовићева. - Понекад се пронађе нека лименка пива или празна паклица цигарета, јер момци увече улазе у двориште. Вртић ради сваког дана од шест до 18 сати, и до тог тренутка све је у реду. Ускоро ћемо уградити камере, па ће деца бити још безбеднија.


Прочитајте још: Заплењен килограм хероина: Ухапшени наркодилери, дрогу крили у чарапама


Родитељи малишана који похађају ово обданиште, али и станари околних зграда, већ неко време приметили су да неколико малолетника прескаче ограду вртића и Шесте београдске гимназије.


- Када сам на интернету прочитала шта се десило, била сам згрожена. Моје дете похађа овај вртић и никада проблема није било. Нисам ни помислила да неко може да скрива дрогу у дворишту обданишта. Хитно треба да реагују надлежни како би се сузбила продаја наркотика око школских установа - прича једна од забринутих мајки.


БЛАГЕ КАЗНЕ

ПРАКСА да малолетници продају дрогу на престоничким улицама усталила се пре двадесетак година. Јер, млађе од 18 година штите благе одредбе Кривичног закона, па им се за поседовање чак и већих количина наркотика углавном досуђују само казне појачаног родитељског надзора и веома ретког малолетничког затвора. Деца млађа од 14 година уопште не могу кривично да одговарају, чак ни по малолетничким критеријумима.