ВИРУСНЕ респираторне инфекције испразниле су учионице. На удару су, углавном, основци, који су напунили чекаонице домова здравља. Подаци Градског завода за јавно здравље кажу да је највише новооболелих међу школском децом и радно способним становништвом. Лекари саветују мировање бар десетак, иако симптоми пролазе за три-четири дана.

Према речима Дејана Јонева, педијатра у Дому здравља "Др Симо Милошевић" на Чукарици, завршетком мини-распуста знатно је повећан број деце која су потражили помоћ лекара. Он истиче да топло време, за ово доба године, погодује развоју вируса, а деца су најугроженија.

- Симптоми су кашаљ, запушен нос или цурење, бол у грлу приликом гутања, главобоља, малаксалост, температура није присутна код све деце, али је изузетно висока од 39 до чак 40 степени - наводи др Јонев. - Симптоми пролазе за три-четири дана, али потребно је мировање бар десетак дана да се организам опорави. Обавезна је контрола после пет дана, како не би дошло до секундарних компликација, као што су упала уха или грла. Терапија су лекови за смирење кашља, спрејеви и таблете за грло, антипиретици за снижавање температуре.

Прочитајте још - Камера путницима мери температуру: Србија ПОЈАЧАВА мере заштите због коронавируса који се ШИРИ изван граница Кине

Директор ОШ "Павле Савић" у Миријеву Милан Крстић каже да је од прошле недеље примећено веће одсуство деце са наставе. Он истиче да свакодневно родитељи обавештавају да су деца болесна и неће доћи на наставу. Крстић наводи да најмање по петоро ђака изостаје саког дана, а у неким одељењима и знатано више. Углавном се жале на високу температуру и малаксалост.

- Последњих дана знатно се осећа изостајање већег броја деце са наставе - каже Драгољуб Гачић, директор ОШ "Никола Тесла" у Винчи. - У одељењу недостаје бар по десет ученика. Како се ближи Свети Сава, увелико теку припреме за приредбу, а како због вируса деца не долазе у школу, морамо увек имати "резерву".

Педијатри упозоравају да се нови "талас" вируса очекује почетком другог полугодишта, када се деца врате са распуста. Вирусне респираторне инфекције се највише шире у колективима, прелазе са једног детета на друго искашљавањем, кијањем.

РАСТЕ БРОЈ ОБОЛЕЛИХ

У прошлој недељи регистовано је за четвртину више оболелих од акутних респираторних инфекција - укупно 16.799, кажу у Градском заводу за јавно здравље. Бележи се и повећање броја пацијената са симптомима сличним грипу, којих је било 100, што је за 23,5 одсто више.

Више од половине оболелих је међу школарицима и малишанаима - од пет до 19 година било је чак 39,6 одсто оболелих, а међу малишанима до четири године 16,5 одсто. У узрасту од 20 до 64 година, са дијагнозом АРИ било је 33,2 оболелих, док их је међу старијима од 65 година 10,7 одсто.