АПОТЕКЕ у склопу Апотекарске установе Београд нису у уторак издавале лекове на рецепт због упада сајбер криминалаца у централне сервере, потврдила је за "Новости" Јасмина Бјелетић, директорка ове установе. Она истиче да пацијенти од среде могу поново да подижу лекове, али да тренутно постоји застој око набавке, што би требало да се реши до петка.

Према речима Бјелетићеве, до упада је дошло у ноћи између понедељка и уторка, када је у главне сервере убачен вирус, који је блокирао рад. Она истиче да ова установа има заштиту, али су хакери убацили нови.

Прочитајте још - Сваких 39 секунди један сајбер напад

- Случај смо одмах пријавили полицији, оператеру, а изјаву је дао и директор задужен за ИТ сектор - каже Бјелетић. - Издавање лекова на рецепет почело је у среду, али смо стали са текућим пословима око набавке лекова. То ће бити нормализовано од петка. У магацинама има довољно медикамената, тако да пацијенти неће трпети. Успећемо да бекапујемо све податке, тако да неће бити веће штете. Планирали смо да, у овој години, уведемо посебан систем заштите.

ИМАЈУ 124 ОБЈЕКТА СА 1.000 ЗАПОСЛЕНИХ

У САСТАВУ Апотекарске установе Београд налазе се 124 апотеке на територији 17 београдских општина, са више од хиљаду запослених. Ова здравствена установа је лидер по величини и броју запослених, и као таква јединствена установа на Балкану и југоисточној Европи уопште. Заменик градоначелника Горан Весић недавно је најавио и приватизацију Апотекарске установе Београд, чији је оснивач Град.