НАДЛЕЖНИ из ЈКП "Зеленило-Београд" у току ове године преуредиће 29 дечјих игралишта, направити девет нових теретана на отвореном и изградити три нова игралишта. У плану је и санација 22 зелене површине, као и садња нових 6.500 стабала и око 800.000 цветних садница у пролећним и јесењим данима.

Део базе предузећа где су смештени транспорт и механизација у среду је обишао и градоначелник проф. др Зоран Радојичић. У разговору са запосленима он је подсетио да је прошле године први пут усвојен План генералне регулације система зелених површина Београда.

- Зелене површине данас чине 15 одсто територије Београда, а планом је предвиђено да до 2025. године зеленило заузме 25 одсто - рекао је градоначелник. - Прошле године "Зеленило" је купило и седам електричних возила која не загађују животну средину, а од укупне механизације коју поседују само девет одсто није у радном погону.

Прочитајте још - Саде 100 стабала у Кошутњаку

Свакако, један од најзахтевнијих пројеката на којем радници "Зеленила" тренутно раде јесте реконструкција шеталишта Лазаро Карденас на Новом Београду и санација парк-шуме Шумице. До краја године планирана је и поправка пешачких стаза у Парку војводе Петра Бојовића на Врачару, као и одржавање јавне зелене површине парка "Леп изглед" на Мостарској петљи.

- Што се међублоковских простора тиче, биће уређено дечје игралиште у Улици Олге Алкалај на Звездари, где ће бити направљен и спортски терен - кажу надлежни из "Зеленила", за "Новости". - У насељу Канарево брдо биће санирано дечје игралиште, док је у Веспучијевој улици на Новом Београду у плану санација спортског и фитнес терена и дечјег игралишта.

У Блоку 23 и у Улици Стјепана Супанца у Железнику планирана је реконструкција игралишта и пешачких стаза.

ПРИРОДНА ДОБРА

ЗАШТИЋЕНА природна добра Бајфордова и Звездарска шума, као и појединачна заштићена стабла, поверена су на старање радницима ЈКП "Зеленило-Београд" како би се поправило њихово стање, а радиће се по програмима које је сачинио Секретаријат за заштиту животне средине. Одлука је предложена у новом програму пословања предузећа за текућу годину.