У ФЕБРУАРУ почиње дуго чекана комплетна реконструкција једне од престижних београдских школа - Пете београдске гимназије. Због обимности радова, ученици и професори биће привремено пресељени у Основне школе "Свети Сава" и "Краљ Петар Први", а наставу ће имати само у поподневној смени. Поступак јавне набавке за реконструкцију, адаптацију и енергетску санацију Пете београдске урадила је Општина Палилула, а радове вредне више од 500 милиона динара, који би требало да буду завршени до краја лета, финансираће Агенција за јавна улагања.

Према речима Александра Јовичића, председника Општине Палилула, готово деценијама у ову образовну установу није ништа улагано, тако да следи комплетна унутрашња реконструкција.


Прочитајте и: Na određeno radi oko 9.000 prosvetara, u školama decu nema ko da uči: Fale predavači matematike, fizike, hemije, a male plate rasteruju profesore


- Пројектом је предвиђена замена свих хидротехничких и електроенергетских инсталација, уградња најмодернијег система дојаве пожара, видео-надзора, столарије и комплетна реконструкција и репарација свих унутрашњих површина - наводи Јовичић.


- То подразумева и уградњу унутрашње изолације, која ће умногоме повећати енергетску ефикасност објекта. По завршеној реконструкцији Пете гимназија, њени ученици и професори добиће услове за рад које овако престижна установа и заслужује.


НЕЋЕ БИТИ ХОТЕЛ Директорка Поповић оштро демантује информације које су се појавиле, да ће зграда школе бити претворена у хотел. - То су апсолутне неистине, које се пласирају у јавности - категорична је Поповићева. - Ђаци Пете гимназије ће добити најлепшу школу у престоници. Нетачне су информације да ће часови трајати 30 минута, да ће настава бити од шест сати увече. Часови ће трајати 45 минута и настава ће се одвијати потпуно у складу са наставним планом и програмом.


Директорка школе Борка Поповић истиче је било тешко наћи школе у којима ће се организовати настава док се не заврши сређивање гимназије. На "привременим адресама" требало је обезбедити 20 слободних учионица, како би се сместила сва одељења у једној смени. Такође, било је неопходно и да те школе раде само у преподневној смени.


- Наша гимназија има 40 одељења, тако да ће настава бити распоређена у две основне школе - каже Поповићева. - Настава ће почињати у 15.00, јер нека одељења имају додатну или допунску наставу, а треба времена да се очисте учионице после часова основаца.


Родитељи ђака разочарани су што им нико није рекао раније да ће школа бити исељена због сређивања.Они наводе да се слажу да треба реконструисати школу, али се питају зашто то није рађено у фазама, током летњег распуста, у наредних неколико година.


САВЕТ РОДИТЕЉА


ПОСЛЕ Савета родитеља, који је поводом реконструкције гимназије одржан синоћ, део родитеља остао је - запушених уста. Како је "Новостима" испричао један родитељ, део је био на страни директорке, док они који су имали питања нису добили прилику да их поставе.

- Нико није против реконструкције, већ против начина на који смо обавештени, седам дана пред почетак радова - каже наша саговорница. - Родитељи размишљају о пребацивању деце у другу школу.