НОВА, строжа правила за припрему хране намењене ђацима драстично су смањила број ђачких кухиња, па се оне, скоро, могу пребројати на прсте обе руке. Иако је ручак или доручак у школи за већину родитеља спас, поготово у нижим разредима, од 166 редовних основних школа у престоници, кухиња у којој се припремају оброци постоји тек у 12. У осталим су за исхрану задужене кетеринг службе или деца ужину доносе од куће.

Да би у школској кухињи могли да се припремају оброци за ђаке, потребно је да она добије ХАСАП стандард (систем за осигурање безбедности хране у свим фазама производње, прераде и прометa), што је за многе "немогућа мисија", због недостатка новца.

Свеже спремљена јела била су, до пре годину дана, на менију ђацима једне од највећих основних школа у Србији - "Павле Савић" у Миријеву. Међутим, одлазак куварице у пензију и непостојање ХАСАП сертификата, "искључили" су рингле и рерне до даљег. Уместо из своје кухиње, ручак за ученике стиже из кетеринг службе. Али, размишља се о враћању домаће хране.

- Што се тиче опремљености, хигијене и осталих стандарда, наша кухиња то испуњава, али морамо добити ХАСАП сертификат - каже Милан Крстић, директор ОШ "Павле Савић" у Миријеву. - Желимо да се храна за децу поново припрема у кухињи, јер се оброци из кетеринга не могу поредити са оним спремљеним као код куће. Већи проблем од ХАСАП је, можда, како наћи добру куварицу која ће радити у школи за плату од око 35.000 динара, када у ресторанима могу зарадити много више.

Наш саговорник објашњава да би куварица примала пун износ плате мора спремити минимум 180 оброка сваког дана, док је за сервирку "норма" да послужи 360 ученика. Он додаје да је, у овој школској години, оброк поскупео, тако да родитељи, уместо 162 динара, ручак плаћају 198 динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уместо оазе за одмор и дружење за одрасле, фонтана од смећа: Чесма "Беле воде" у Водоводској ругло уместо украса

Једна од престоничких школа која и даље има своју кухињу је ОШ "Дринка Павловић". Ђаци од првог до осмог разреда овде обедују као у маминој кухињи, а дневно се припреми више од 1.000 оброка. Интересовање ђака је велико, можда мало више међу млађом децом. На почетку школске године родитељи потпишу споразум са установом о врсти услуге коју желе, и онда се месечно плаћа. Школа је, осим запослених у кухињи, ангажовала и нутриционисту, који контролише испуњење свих прописаних стандарда нутритивне вредности оброка.

Осмолетка "Павле Савић" у Миријеву / Фото Ж. Кнежевић

За школарце који имају два оброка у школи, родитељи месечно издвајају између 4.000 и 6.000 динара, у зависности од броја дана боравка у школи.


КУХИЊЕ СЕ ВРАЋАЈУ

Из Министарства просвете су најавили да би, од ове школске године, у већем броју школа могло да почне спремање оброка. Новац за те намене требало би да буде обезбеђен у буџету, а за почетак "на листи" би биле образовне установе којима су потребна мања улагања да почну припрему хране за децу.

Да би кухиња постојала у школи мора имати најмање 100 заинтересованих ученика, као и запослену куварицу и сервирку.