ВРСНИ познавалац историје главног града и човек који зна све његове тајне, новинар "Вечерњих новости" и писац Зоран Николић, приредио је у суботу вече у великој сали "Комбанк дворане", вече за памћење. Пред препуним гледалиштем, са својим гостима одржао је час о престоници, у јединственом кабареу "Вече београдских прича".

Шпицом за Дневник, почело је предавање за Београђане, госте престонице, и све друге који су само заљубљени у главни град.

- Ми смо сведоци и учесници у овом Дневнику - рекла је гледаоцима новинарка Рада Ђурић. - Дневник је у осам, јер слобода је увек ишла уз овај град, и јер нам се баш хоће да причамо о Београду како волимо, и како он то заслужује.

Први комшија, рођак, брат по Београду. Тако је Рада Ђурић дозвала на сцену Зорана Николића, који је шмекерски изашао пред публику са транпарентом "Аплауз". Подсећање на раскошан дух Београда могло је да почне. А са њим и прве лекције, праћене атрактивним фотографијама и кадровима које чува Програмски архив РТС.

Николић је историјским чињеницама уверио старе Београђане да су "дођоши" и да такве треба тражити у ствари у Новом Саду. Свака прича испраћена је громогласним апалузом, а често је својеврсни историчар града већ током излагања публику наводио на смех. Тако и анегдотом о госпођи Драгић, због које је у народу познат израз "Кажи Драгичка".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зоран Николић: Београд чува многе тајне, не познајемо довољно наш град

- Госпођа Драгић била је аброноша, али имала је солидне изворе информација, због чега су је звали на пријеме. Странци имају проблем са "ић", па су јој често знали рећи "кажи нам Драгичка" - забавно је објаснио Николић.

Публика је уживала у причама о путнику намернику, у пловидби Дунавом, а из сале је изашла обогаћена новим сазнањима, попут тога откуд изрази "радио Милева" и "дрвени адвокат".ПРОМОТЕР ГРАДСКОГ ДУХА

ЗОРАН Николић је познат као аутор многобројних књига о београдској прошлости, али и један од највећих промотера градског духа. Кроз бројне документарне емисије, књиге, јавне наступе али и култне туристичке туре кроз које посетиоце упознаје са прошлошћу Београда, прикупио је, како каже, "духовно ткиво" које читаоцима предочава као љубав ка граду, али и његовој суштини.